Késő éji reneszánsz

Aki látta Japán második gólját Hollandia ellen – sarkazás, átlépős csel, tűpontos csavarás –, az bizonyosan elfelejtett minden buta sztereotípiát a női futballal kapcsolatban. Aki nem látta, az most megnézheti. Szép pillanatban eddig sem volt hiány, de csak most jön a Kanadában zajló vb java.

Annecy aprócska üdülőváros Franciaország keleti részén, ahol látszólag semmi jele annak, hogy hatezer kilométerrel arrébb, az Atlanti-óceán túloldalán női labdarúgó-világbajnokság zajlik éppen. Elég azonban betérni az újságoshoz, és meglátjuk: Franciaország vb-lázban ég. A rangos sportnapilap, a L’Equipe első oldalán Elodie Thomis, a főcím pedig – Kék tornádó – a válogatott Mexikó elleni 5-0-ás győzelmét hirdeti. A Le Dauphiné Libéré sportrovatának vezércikke Kamerun meglepetésszerű továbbjutásáról ír, a Le Matin címlapján a 227-szeres (!) kanadai válogatott Christine Sinclair... A Le Figaro gazdasági mellékletében elemzi a női futball fejlődését, a Surface magazin pedig bámulatos kivitelű különszámot adott ki a francia válogatottról. A repülőtéren kiderül: az amerikai és a német lapok is kiemelt helyen foglalkoznak az eseménnyel. Van mivel: Marozsán Dzseniferék 19 szerzett, egyetlen kapott góllal, Abby Wambachék pedig kisebb elánnal, de szintén könnyedén jutottak a nyolc közé.

Fotó: USA Today Sports / Reuters

A negyeddöntőben két nagy hiányzó is van: Svédország válogatottja harmatgyenge teljesítménnyel búcsúzott – a németek 4-1-re verték Schelinéket a 16 között –, a 2013-as Eb-döntős Norvégia csapatát pedig azok az angolok ejtették ki, akikről még azt se nagyon lehetett feltételezni, hogy képesek továbbjutni a csoportjukból. Az ötszörös aranylabdás Martával felálló brazilok a hibátlan csoportkör után megfeneklettek, és kikaptak a története során először nyolc közé jutó Ausztráliától. Sovány vigasz, hogy Marta Kanadában rúgott 15. vb-góljával vezeti a világbajnokságok örökös góllövőlistáját.

A negyeddöntők tehát négy kontinens csapatai között dőlnek el: két észak-amerikai (Egyesült Államok, Kanada), két ázsiai (Kína, Japán), valamint három európai együttes (Németország, Franciaország, Anglia) mellett Ausztrália csapata küzd a továbbjutásért. A győztes szinte megjósolhatatlan. Ami biztos: ha Németország nyerne, Marozsán lenne az első magyar labdarúgó, aki felnőtt világbajnoki címet ünnepelhetne.

Közben a Franciaországgal szomszédos Svájcban szintén tombol a vb-láz: a Sport & Vie magazin címlapján az amerikai Brandi Chastain legendás 1999-es, mezlekapós gólöröme, s a cím: A női futball reneszánsza. A vb-újonc országnak van mire büszkének lennie: Ramona Bachmann őrületes, félpályás szólója a mostani vb legemlékezetesebb mozzanatainak egyike volt. S a többi kiesőnek sem feltétlenül kell szégyenkeznie. Kamerun a női vb-k történetének második afrikai csapataként jutott az egyenes kieséses szakaszba. Enow Ngachu kameruni szövetségi kapitány azóta ötvennél is több üzenetet kap naponta a közösségi oldalakon, amelyeken kislányok azt írják: a válogatott sikerének láttán ők is labdarúgók szeretnének lenni.

Hollandia – amely Belgiummal közös bajnokságot helyezett üzembe néhány évvel ezelőtt – remekül szerepelt, Kolumbia mindenki döbbenetére 2-0-ra megverte a bivalyerős franciákat. Nigéria a vb eddigi legjobb meccsét játszotta Svédországgal (3-3), Asisat Oshoala briliáns játéka pedig a torna színfoltja volt. A vb sikeréről a számok is árulkodnak. Az amerikai válogatott Kolumbia elleni nyolcaddöntője csak az Egyesült Államok területén négy és fél millió nézőt ültetett a tévé elé, s ezzel a Fox televíziós csatorna történetének harmadik legnézettebb sportközvetítésévé avanzsált. (Ezen túl – 120 ezer streamelővel – ez lett minden idők legnézettebb online közvetítése is.) A mérkőzések átlagnézőszáma 24 391; a házigazdák Svájc elleni nyolcaddöntőjén 53 855-en szurkoltak a helyszínen, ezzel a találkozó Kanada történetének legnagyobb nézőszámú sporteseményévé vált. Sokatmondó az is, hogy az olasz Panini cég a női világbajnokság matricás albumát is kiadta, márpedig egy profitorientált vállalkozás ilyesmit nem tesz felebaráti szeretetből.

Számos híresség szintén lelkes követője a női vb-nek: a legismertebb szurkoló Barack Obama amerikai elnök, de számít „valamit” Tom Hanks színész, Gillian Anderson színésznő, Ed Sheeran énekes vagy Shania Twain énekesnő is. Sőt: a férfi kollégák is lelkesen buzdítják a lányokat. Robin van Persie nem röstellt hajnalig fennmaradni, hogy hazája válogatottját láthassa, Javi Martinez pedig azt üzente Twitteren a vb-újonc, ám csoportutolsóként kieső spanyol lányoknak: „Ne sírjatok, büszkék vagyunk rátok! Ez csak a kezdet volt!”

Igaza lehet: ha ez a női futball reneszánsza, s a szakág ilyen ütemben fejlődik, akkor hamarosan virágba is borul majd. Amúgy barokkosan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.