Kerékpár-történelem: ausztrál kiadás

Médiamunkások serege kísérte Cadel Evanst a doppingellenőrzésre kijelölt konténerhez a Tour de France országúti körverseny szombati etapja után. Ennek oka, hogy a harmincnégy éves ausztrál klasszis szakaszsikerével lezárta a vetélkedő érdemi részét: az időfutamon megelőzte a Schleck testvéreket, s gyakorlatilag megnyerte a viadalt.

A Tour legújabbkori történetében alig találunk olyan kerékpárost, akinek neve ne vetődött volna föl a tiltott szerekkel kapcsolatos ügyekben. Ezért nem kockáztattak a fotósok: Evansről is került a raktárba olyan kép, amely az ellenőrzést dokumentálja…

BMC Racing Team's Cadel Evans of Australia celebrates on podium with the leader's yellow jersey after winning the 98th Tour de France cycling race in Paris July 24, 2011. Evans became the first Australian to win the Tour de France after finishing wit
BMC Racing Team's Cadel Evans of Australia celebrates on podium with the leader's yellow jersey after winning the 98th Tour de France cycling race in Paris July 24, 2011. Evans became the first Australian to win the Tour de France after finishing with the peloton in the last stage won by Mark Cavendish of Britain on Sunday. REUTERS/Denis Balibouse (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING)

A kerékpársport egyelőre képtelen megszabadulni a doppingügyek garmadája miatt ráragasztott bélyegtől. Pedig az idei francia verseny is sok emlékezetes epizódot hozott: az első hét szörnyű bukásai, Thomas Voeckler heroikus küzdelme a sárga trikó megőrzéséért, Pierre Rolland fantasztikus győzelme Alpe d’Huezben, a Schleck fivérek és Alberto Contador hegyi támadásai… Evans sokkal inkább kiegyensúlyozottságának, semmint látványos versenyzésének köszönheti a diadalt: az időfutamokon remekelt, nyert szakaszt, a Pireneusokban és az Alpokban is magabiztosan tartotta magát, elkerülték a balesetek.

A világbajnok bringás kétszer volt már második a francia viadalon, s az idén föltette a koronát pályafutására. A fölöttébb visszafogott biciklis arcán patakokban folytak a könnyek, amikor szombat késő délután fölvette a sárga trikót. Andy Schleck a legkevésbé sem tudott örülni a második helyezésnek: sorozatban harmadik alkalommal szerzett „ezüstérmet” a vetélkedőn. Ráadásul az idén csupán egy 42,5 kilométeres grenoble-i időfutam választottta el a Tour-győzelemtől. A hegyekben kivételes teljesítmény nyújtó luxemburgi ebben a műfajban nem tudta fölvenni a versenyt Evansszel. A célba érkezés után megtörten mondta: „Cadel úgy ment, mintha az életéért tekert volna.”

A viadal íratlan szabályai szerint a vasárnapi záró szakaszon nem támadnak a versenyzők; Evans útközben már pezsgőzött, s a párizsi befutó ezúttal sem változtatott érdemben az összetett sorrendjén. Az utolsó etapon a sprinterek küzdöttek a győzelemért: Mark Cavendish örülhetett a Champs-Élysées-n. Cadel Evans a mezőnyben megbújva, csapattársai körében tekert át a célvonalon. Contador, a verseny háromszoros győztese így kommentálta az ausztrál sikerét: „Óriásit ment az időfutamon, megérdemli a győzelmet.” A spanyol nem fért fel az összetettben a dobogóra: a második helyen Andy, a kisebbik Schleck testvér végzett, bátyja, Frank előtt.

A lelkes értékelések szerint a sportág népszerűségét és „globalizációját” jelzi, hogy a viadal történetében először egy ausztrál versenyző ünnepelhetett Párizsban. Mi több, Evans története azért is unikum, mert a sportoló korábban mountain bike-kal versenyzett, később váltott az országúti szakágra. Tegnap pedig fölért a csúcsra, s a sportág minden rajongója abban reménykedik, hogy a fotósoknak sohasem kell előkeresniük a képeket, amelyek a doppingellenőrzésre tartó Evanst ábrázolják.

Az összetett végeredménye: 1. Cadel Evans (ausztrál), 2. Andy Schleck (luxemburgi), 3. Frank Schleck (luxembrugi), 4. Thomas Voeckler (francia), 5. Alberto Contador (spanyol), 6. Samuel Sanchez (spanyol).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.