Cellect Kupa: Remek buli a talajba döngölni egymást

Kézilabdameccsen is látni hatalmas eséseket, ütközéseket, de azok kismiskák ahhoz képest, amit a budapesti Sport11 csarnok kézilabdapályáján láttunk.

Széles vállú, jól megtermett, bukósisakos férfiak döngölték egymást a talajba, ám a földre kerülések után villámgyorsan felpattantak és próbálták megszerezni a tojáslabdát.

Amerikaifutball-torna teremben. A tengerentúlon nagy divat a sportág e változata, az arénabajnokság, ám idehaza sem ismeretlen: a magyar szövetség immár kilencedik alkalommal rendezte meg az egynapos viadalt.

Akik épp nem játszanak – tizennyolcan –, azok az oldalvonal mellett élnek együtt a játékkal, a pályán pedig heten vannak. A hatos vonal szélességben meghosszabbítva, kétkét oldalán alacsony téglatest jelzi, hol lehet touchdownt elérni. A nagy pályás játékkal ellentétben itt megengedett a repülőrajt, vagyis egy elkapó játékos már a saját térfelén a labda eldobása előtt is futhat; ezt a szabályt Magyarországon most vezették be.

 

Kékben a Cápák a folyók városából
Kékben a Cápák a folyók városából
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A közönség – lehettek vagy ezren – élvezte a játékot, síppal, dobbal biztatta kedvenceit, a szünetekben a Miskolc Steelleaders és a Drumsters szórakoztatta a nagyérdeműt. Nemcsak a pályán és a nézőtéren, hanem a büfében és a folyosókon is nagy volt az élet, a csapatok standokon mutatkoztak be, az árusok gazdag választékkal várták az amerikaifutball-kellékeket vásárlókat.

Mint ahogyan pontból sem volt kevés a Cellect Aréna Kupán, amelyen a nyolc csapat két négyes csoportban kezdte meg a küzdelmeket. Az első két-két helyezett jutott az elődöntőbe, s a döntőbe kerülésért játszott két meccsen ugyanolyan eredmény született: a címvédő Nyíregyháza Tigers és a Győr Sharks is 14:0-ra győzött a Dunaújváros Gorillaz, illetve a Budapest Wolves ellen.

– A csapatoknak remek buli ez a torna, amelyet nem kell túl komolyan venni, valóban a játékon van a hangsúly – mondja Hajdú Tibor, a hazai szövetség alelnöke. – Nem csak a legmagasabb osztályból találunk résztvevőket: a Dunaújváros, a Budapest Titans, a Miskolc Steelers egyaránt a divízió I-ből jött, igaz, az utóbbi az idén a legjobbak között szerepel majd.

Az alelnök szerint a teremben rosszabb esni, keményebb a talaj, mint a szabadtéren. Ennek ellenére a tornán sérülés nem történt, s a bőrborítású szivacs „téglatestek” sem zavarták a játékot.

A döntő ötödik percében kisebb bunyó tört ki, a műsorközlő ennek nagyon örült, s világgá harsogta: „Pénzbüntetést javaslok a renitenskedőknek. Az összeget nálam kell befizetni.” Arról nincs információ, hogy a szpíker végül bezsebelt-e bármennyi forintot, az viszont tény: a Győr–Nyíregyháza meccsen 14 percig nem született pont, aztán mindkét oldal egy-egy touchdownnak örülhetett.

Egy perccel a vége előtt a győriek egész pályás futással értek el újabb hat pontot, amelyet jutalomponttal fejeltek meg. (A teremben –a méretek miatt – nincs kapu, a csapatok egy vagy három yardról kísérletezhetnek pontszerzéssel.) A nyírségiek nem adták fel, újabb touchdown után 13:12 volt az állás, ám a háromyardos kísérletük nem sikerült, így a győri Cápák elhódították tőlük a serleget.

Többen tűnődtek, miért most rendezték a tornát. Eddig ugyanis az volt a módi, hogy a Super Bowl előtt „arénáztak” a csapatok, majd a szurkolók közül sokan nézték sörözőben a nagy meccset. Az idén a szokásosnál egy héttel később tartották a teremtornát, s bár a Kánai úti sportcsarnokból kilépve a hideg miatt össze kellett húzni a kabátot, nincs kétség felőle: a drukkerek ezúttal sem maradtak szomjasak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.