Veszprémi ETO?

A Veszprém Aréna tavaszi műsorrendjében már szerepel a női kézilabda BL-döntő, melyet – Kelecsényi Ernő klubelnök reményei szerint – a Győri ETO játszik, mégpedig azért „idegenben”, mert saját csarnoka kicsi hozzá.

A tartósan jó nemzetközi szerepléshez a Győrött most is példaértékű utánpótlásnevelés további erősítésére van szükség – állítja Kelecsényi, s hozáteszi, hogy ennek feltételeit teremti meg a látványsportágak támogatóinak társasági adókedvezményt nyújtó jogszabály nyomán a fiataloknak jutó nettó 244 millió forint. A nyertes győri pályázathoz 32 millió 700 ezer forint önrészt ajánlottak fel. Az adóból a magyar kézilabdasportnak összesen 6 milliárd 30 millió forint jutott, ezt 262 pályázó között osztották szét.

A pályázat feltételének számító négy éves győri koncepcióban a többi közt az szerepel, hogy a klub szervezésében huszonöt iskolában jelenleg kézilabdázó 750 gyerek számát 2015-ig 1200-ra növelik. A munka értékével arányos juttatásokat tudnak adni az ezekben az iskolában az utánpótlással foglalkozó tanároknak. E szakembereket Róth Kálmán irányításával, egységes alapelvek alapján folyamatosan továbbképzik. A klub szerződést köt a nevelésben részt vállaló huszonöt iskolával – a győri és környékbeli intézmények mellett felvidékiekkel is –, és egy speciális norvég szoftver segítségével minden utánpótlás- és felnőttkorú játékost nyilvántartanak, erősségeiket, eredményeiket regisztrálják, majd folyamatosan frissítik.

Tavaly ősszel megnyitotta kapuit Győrött a kézilabda akadémia, amely egyelőre középiskolásokat fogad, ám a helyiek szándékai szerint rövidesen önálló kollégiuma is lesz. A következő lépésben már felső tagozatos általános iskolás lányokat is felvesznek.

Kelecsényi arról is szólt, hogy Győrött a felnőtt csapatnál változtattak az edzésmódszereken, jelentősen megnövelték az edzők által előírt egyéni feladatsorok arányát. Kevesebb a közös foglalkozás, az erőnléti tréningeket a speciális gyakorlatok alapján önállóan végzik a lányok. Ettől azt várják, hogy dinamikusabbak legyenek a sportolók, többet, gyorsabban tudjanak futni, a reakcióidejük is rövidüljön. „Az eddigi tapasztalatok kifejezetten kedvezőek” – mondta a klubelnök.

Megkérdeztük Kelecsényit, tudja-e már, hogy a norvég Karl Erik Böhn után ki lesz a győri felnőtt együttes edzője. „Az új szakmai vezető személye kilencvenkilenc százalékig biztos” – szólt a válasz, de név nem hangzott el.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.