Kazanynál olcsóbb lesz a budapesti úszó vb

Nem hanyagolják el a látványelemeket a szervezők a 2017-es budapesti úszó-világbajnokságon: az épülő Dagály Uszodaközponton kívül a Városligetben, a Várkert Bazár előtt és a Parlamenttel szembeni Duna-szakaszon is lesznek események. Minderről a Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter vezette szervezőbizottság legutóbbi ülésén született döntés.

A Várkert Bazár előtti Duna-szakaszon az ünnepélyes megnyitót tartják július 14-én. A Városligetben a szinkronúszóversenyeket és a záróünnepséget rendezik; a tervek szerint erre a célra egy ideiglenes medence épül a műjégpályán (ahogyan nemrégiben ideiglenes teniszcsarnok létesült ott a magyar–izraeli Davis Kupa-meccs­re). Úgy tudjuk, az ötvenméteres, valamint a gyakorlómedencét a nemzetközi szövetség és a vb szponzorai közé tartozó olasz cég közreműködésével telepítik – a valós költség hatvan százalékáért – a Vajdahunyad vára elé, majd a világbajnokság után Pécs városa veszi meg azt ugyanolyan kedvezményes áron. A Parlamenttel szembeni Duna-szakaszon speciá­lis létesítményt alakítanak ki a toronyugrás versenyszámainak megrendezéséhez. A medence a rakparton lesz, mert a folyóba nem ugorhatnak a résztvevők. „A televíziós közvetítés jóvoltából így Budapest legvonzóbb részei mutatkozhatnak majd be az egész világnak” – áll a szervezőbizottság közleményében.

Információnk szerint mindez nem növeli meg a világbajnokság költségvetését, mert a dunai eseményeket eleve tervbe vették a rendezők. A szervezőbizottság tagjainak egyike lapunkkal azt közölte: az efféle világesemények ma már elképzelhetetlenek az országimázs javítását szolgáló látványelemek nélkül. Nem hivatalos források szerint az előző vb-n Kazanyban 18 millió dollárba került a nyitóünnepség; Budapesten ennek az összegnek a tizedéért is összetennék a kezüket a verseny előtti és a viadalt lezáró ceremónia rendezői.

A 2017-es úszó-világbajnokságot érintő beruházások – az idén márciusban hétmilliárddal kiegészített – bruttó összköltsége 55,7 milliárd forint. Ebből megközelítően 15 milliárd – az áfa révén – automatikusan visszajut a költségvetésbe.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.