Katar: műfelhő takar?

Míg a világ (sajtó) attól tart, hogy a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságot beárnyékolhatja az embertelen hőség, a házigazda már vázolta terveit a kedélyek lehűtésére.

Katarban nem ritka a 40 fokos nappali forróság: a hőség mérséklésére a házigazda azt tervezi, hogy robottechnikával irányított felhőkkel takarja be a stadiont. Ezek héliummal megtöltött, Jumbo Jet-méretű elektronikus eszközök, amelyek négy motor segítségével követik a nap mozgását, és automatikusan pozicionálják magukat a sugarakhoz képest, árnyékot vetve a stadionra. Saud Ghani, a fejlesztés vezetőinek egyike, a Katari Egyetem doktora, azt mondta: szerinte ezzel a módszerrel akár 10 fokkal is csökkenthető a hőmérséklet. A költségek viszont növekednek szépen, mert egy-egy műfelhő ára 500 ezer dollár körül lesz...

Ennél kevésbé különleges megoldás, hogy napenergiával működtetett légkondicionáló-rendszert telepítenek a stadionokba. A tetőre helyezett napkollektorok energiát tárolnak és továbbítanak, amelynek segítségével vizet hűtenek. A hideg levegőt a pályára és a nézőtérre irányítják.

A Doha Port stadionban adott a természetes hűtés

Az is megtörténhet, hogy a két módszert egyszerre alkalmazzák,  ám olyan hideg azért nem lesz (25-30 Celsius fok az elérhető legalacsonyabb hőmérséklet), hogy bárki megfázzon.

A FIFA ugyanakkor cáfolja azt a napokban felröppent hírt, amely szerint háromszor harminc perces periódusokra bonthatják a mérkőzéseket, amennyiben a hőmérséklet eléri a 32 fokot. A nemzetközi szervezet szerint ilyesmiről még nem volt szó, és ha tárgyalnának is róla, ehhez a játék alapvető szabályait kellene módosítani.

Azt pedig tudjuk, hogy a hagyományokra épülő és a tradíciókból sokat profitáló futballban a szabályok változtatása nem megy egykönnyen...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.