Katar: most még kézzel

A New York Times tudósítója is akkreditáltatta magát a Dohában ma kezdődő férfi kézilabda-világbajnokságra; ennek e sportágban különleges jelentősége van. A hajdanán a keleti blokk privilégiumának tekintett játék mostanra szépen kinőtte magát. Duplán fájhat tehát, hogy a magyar válogatott nincs ott a 24 csapatos mezőnyben.

Katar és Brazília játssza a vb nyitómeccsét (a találkozót 18.30-tól közvetíti a Sport2), s már a párosítás is árulkodó: néhány évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna hasonló menü. Ma viszont? Katar lassan, de biztosan a sportvilág fővárosává válik, a brazilok meg kézilabdában is jönnek fel, mint a talajvíz: a legutóbbi női világbajnokságot megnyerték, a férficsapatuktól most negyeddöntős szereplést várnak.

Kézi munka
Kézi munka
Robert Ghement / MTI/EPA

A favoritok persze továbbra is a tradicionális nagyhatalmak, s bombameglepetés lenne, ha nem a francia, dán, horvát, spanyol négyesből kerülne ki a győztes. A címvédő ibériaiak képességeiről volt alkalmunk meggyőződni (a múlt heti, oviedói tornán két góllal győzték le a magyar csapatot), s láthattuk azt is, hogy bár kicsit öreg és – önmagához képest – kissé enervált a társaság, azért változatlanul a legjobbak közé tartozik.

Miként a topspílerek sokasága mellett a jövő ígéreteit hagyományosan felvonultató francia együttes is, amelyben jó lesz figyelni – például – Mathieu Grebille-re: a Montpellier-ben játszó huszonnégy éves bal átlövőt a sportág leendő extraklasszisai között emlegetik. A dánok és a horvátok – miként az utóbbi időben mindig – most is jó eséllyel pályáznak dobogós helyre, s e kvartettbe a svédeken és a lengyeleken kívül aligha férkőzhet be más társaság.

Kérdés, hogy az Európán kívüli gárdák mire lesznek képesek: van, aki amondó, hogy a már említett Brazília, valamint a két észak-afrikai különítmény, Egyiptom és Tunézia is megszorongathatja az élboly együtteseit, akad viszont, aki szerint ezek a csapatok csak a második vonalat vehetik célba. A sötét ló – mások mellett – a francia, dán és bosnyák honosított játékosokkal felálló, a legutóbbi vb-n a spanyolokkal aranyérmet szerző szakvezető, Valero Rivera által irányított katari csapat, amelyről szinte semmit nem tudni.

Még azt sem, hogy a világbajnokságot három „űrbéli” csarnokban (egy 5500, egy 7700 és egy 15 300 néző befogadására alkalmas arénában) rendező házigazda beéri-e a dúsgazdag vendéglátó pályán kívüli dicsőségével, vagy a pályán is komolyak a szándékai. Ha igen, jó lesz vigyázni. Mert az utóbbi években kiderült: amit Katar akar...

Így játszanak

A csoport: Spanyolország, Szlovénia, Katar, Fehéroroszország, Brazília, Chile.

B csoport: Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Ausztria, Tunézia, Irán.

C csoport: Franciaország, Svédország, Algéria, Csehország, Egyiptom, Izland.

D csoport: Dánia, Lengyelország, Oroszország, Argentína, Szaúd-Arábia, Németország.

A csoportokból az első négy helyezettek folytathatják a január 25-én és 26-án zajló nyolcaddöntőben.

A negyeddöntőt 28-án, az elődöntőt 30-án, a döntőt és a bronzmérkőzést február elsején játsszák. (A mérkőzések a Sport TV-ben láthatók.)

Tíz év győztesei

2005 (Tunézia): Spanyolország.

2007 (Németország): Németország.

2009 (Horvátország): Franciaország.

2011 (Svédország): Franciaország.

2013 (Spanyolország): Spanyolország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.