Kassai Viktor és csapata vezeti a BL-döntőt

Az UEFA hivatalosan értesítette az MLSZ-t: Kassai Viktor vezeti a Manchester United-Barcelona Bajnokok Ligája-döntőt szombaton.

A magyar topbíró munkáját Erős Gábor és Ring György asszisztens, Fábián Mihály és Bognár Tamás alapvonalon helyezkedő játékvezető, valamint Vad II István tartalékbíró segíti. Az UEFA a mérkőzésre még egy asszisztenst jelölt, Kispál Róbertet, így hét magyar futballbíró indult Londonba. A 35 éves Kassai a legfiatalabb játékvezető, aki finálét vezethet a legrangosabb európai klubsorozatban.

A magyar futballbíró húsz éve a szárligeti sporttelepen kezdte pályafutását. A játékvezetői vizsgát 15 évesen, 1990-ben tette le, semmiképpen sem függetlenül attól, hogy édesapja akkor már évtizedek óta a szakma rabja volt. A gyerek többre vitte, mint a szülő: Viktornak a Szárliget–Óbarok meccs után mindöszsze kilenc évet kellett várnia az élvonalbeli debütálásra. Karrierje hamar egyenesbe került: négy esztendővel később már a nemzetközi porondon is lehetőséget kapott.

Hosszú ideje az ország első számú futballbírójaként jegyzik. Évek óta stabil teljesítmény nyújt a Bajnokok Ligájában, s közmegelégedésre vezette az Argentína–Nigéria finálét a pekingi olimpián. Kassai egyébként nemcsak az európai kupákban és a világversenyeken lép fel időről időre, hanem a legkülönfélébb nemzeti bajnokságokban is. A helyi szövetségek ugyanis előszeretettel kérik fel kiemelt rangadók vezetésére: bíráskodott már a román, a szaúdi, valamint a katari első ligában is. Sőt az egyik angol lap a magyar játékvezető nevét is kiemelte, amikor azt a kérdést feszegette, hogy Európa legtehetségesebb síposai miért nem kapnak szerepet a Premier League-ben hétről hétre, miközben a világ minden szegletéből érkeznek a legkiválóbb futballisták a szigetországba.

Pályafutása csúcsa a Spanyolország–Németország vliágbajnoki elődöntő volt, amelyen kiváló teljesítmény nyújtott segítőivel, Erős Gáborral és Vámos Tiborral. Utóbbi ezúttal sérülése miatt nem tarthatott a küldöttséggel. Ellenben mesébe illő történet Erősé: a futball-vb után néhány héttel daganatot találtaka 39 éves esztergomi vállalkozó szervezetében. Erős legyőzte a veserákot, és az Inter–Bayern München BL-nyolcaddöntőn visszatért a nemzetközi porondra. Szombaton pedig a BL-döntőn léphet pályára a Wembley stadionban.

Egyébiránt Kassai néhány hónapja az Igen-nem rovatban a Vezet-e finálét az idén valamelyik nemzetközi kupában? kérdésre passzal felelt. Először nemet mondott, ám az után nevetve helyesbített: "Inkább kihasználom az egyik passzlehetőséget, mert ha véletlenül úgy alakul, még magyarázkodhatnék..."

Így alakult, ám magyarázkodnia egyébként sem kellett volna: Puhl Sándorék után tizennégy esztendővel újra lesznek magyar részvevői a Bajnokok Ligája döntőjének.

Vámos: "Végtelenül boldog vagyok!"

Vámos Tibor, Kassai állandó segítőinek egyike januárban szenvedett súlyos sérülést, így a tavaszi szezont teljes egészében kihagyta. A rutinos asszisztens, aki a pekingi olimpia fináléjában, valamint a dél-afrikai világbajnokság elődöntőjében is segítette Kassai munkáját, a NOL-nak elmondta: - Óriási volt a titkolózás, csupán ma délelőtt, a médiából értesültem a jó hírről. Végtelenül boldog vagyok, alighanem kevés olyan ember van, aki annyira szurkol Viktoréknak, mint én, hiszen életem legnagyobb sikereit Kassai Viktorral és Erős Gáborral értem el. Viktor életének három legfontosabb találkozója közül kettőn ott lehettem mellette, ezúttal úgy alakult, hogy nem segíthetem a munkáját. Most annyi a feladatom, hogy drukkoljak a fiúknak...

Kassai figyelmezteti Sevcsenkót. A BL-döntőn az ukránnál is nagyobb sztárokat kell kordában tartania
Referee Victor Kassai (L) speaks with Ukraine's Andriy Shevchenko during the World Cup 2010 qualifying soccer match against Belarus at Dinamo stadium in Minsk September 9, 2009. REUTERS/Vasily Fedosenko (BELARUS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.