Kanári módon

Megérte hajnali fél ötkor kelni Norwichban: tizenkét órával azután, hogy a Londontól 150 kilométernyire lévő településről elindult az első különvonat az osztályozó meccsre, a kanári szerelésű – sárga mezben, zöld nadrágban játszó – csapat a Middlesbrough 2-0-ás legyőzésével feljutott a Premier Ligába. A találkozót több mint 85 ezer néző tekintette meg hétfőn a Wembley stadionban.

Az első különvonat hétfő reggel hat órakor indult Norwichból Londonba. S jól tette az, aki korán kelt, mert – még ha álmos volt is – nem késhetett le a kicsik nagy meccséről. Az angol fővárosban tegnap délután rendezték a Premier Ligába jutásról határozó osztályozót, és az efféle találkozókra évtizedek óta megtelik a (régi vagy az új) Wembley. Norwichban két óra alatt adták el az első 15 ezer belépőt, Middlesbrough-ban négy órába telt az első 17 ezer tikett értékesítése. Végül mindkét oldal 38 888 jegyet tehetett zsebre, hogy valamicske maradjon az érdeklődő londoniaknak is. A másodosztályú bajnokságot a harmadik helyen záró Norwich hazai nézőátlaga egyébként 26 129, a Championship küzdelmeit negyedikként befejező Boróé 19 562. Ez sem piskóta; pláne nem, ha arra gondolunk, hogy nálunk a legutóbbi bajnoki forduló meccsenkénti látogatottsága 2673 volt, a nézőcsúcsot az FTC–Honvéd – hajdani, nemegyszer 75 ezres időkben rangadó, ma már inkább csak műkedvelő-találkozó – 6745 szurkolója jelentette...

De a play-off döntő még Angliában is más...

S a norwichi drukkerek már az első negyedórában feltűnést keltettek a Wembley-ben. Elvegyülni amúgy sem tudtak volna, csapatuk meze ugyanis kanárisárga, azaz e tábor tagjainak hiába ajánlanák, hogy legyenek szürkék, akár a veréb... Kiváltképp reménytelen ilyesmit javasolni kétgólos Norwich-vezetés esetén. Márpedig a City tizenöt perc alatt bevágott kettőt a szédelgő Middlesbrough-nak. A kábulatot mindenekelőtt a középhátvéd Daniel Alaya súlyos hibája keltette: a spanyol játékos hagyta, hogy Cameron Jerome, a Norwich leggólképesebb labdarúgója elvegye tőle a labdát, s aztán már csak nézhetett az érthető egyszerűsítéssel „Diminek” hívott Dimitriosz Konsztantopulosz görög kapus is (1-0). A bódult Boróval szemben röviddel ez után a jobbhátvéd Steven Whittaker megjátszotta a mindössze huszonegy éves Nathan Redmondot, aki finoman vette át a labdát, és ellentmondást nem tűrően küldte azt a jobb sarokba (2-0).

Redmond gólja. A kapu és a nézőtér sem üres
Redmond gólja. A kapu és a nézőtér sem üres
Matthew Childs / Reuters

A „kanárik” szárnyaltak, megannyi „Piroska” pedig magába roskadtan ült a nézőtéren, jóllehet a Middlesbrough nem adta fel, csak nem tudott mit kezdeni ellenfelével. S amikor esetleg tudott volna, akkor a norwichi csapatkapitány Russell Martin akkorát rúgott Lee Tomlinba, hogy a csattanás talán még a Londontól 217 mérföldre (350 kilométerre) lévő Middlesbrough-ig is elhallatszott...

Kisebbet kapott Jelle Vossen, a Boro holland csatára a második félidő elején, de kétség sem fért hozzá, hogy elbuktatták a tizenhatoson belül. A mérkőzés bírája azonban figyelmeztető lapot adott – ha nem is feltétlenül kanárisárgát – a szerinte színészkedő piros mezesnek. Middlesbrough-i szempontból Mr. Dean nem volt olyan szórakoztató, mint Mr. Bean... Aitor Karanka, a rosszul álló csapat szakvezetője pedig mindinkább úgy érezte magát, mint játékos korában, a Real Madrid háromszoros BL-győzteseként a Barcelona elleni vereségek alkalmával. Norwichi kollégája, Alex Neil viszont vette magának a bátorságot, és lecserélte Jerome-ot, valamint azt a Wes Hoolahant, akit a színes norwichi klubújság májusi számának címlapján – nyilván minden elfogultság nélkül – „varázslónak” neveztek.

Bár arrafelé ezekben a napokban egész keretnyi futballistát tekintenek a bűvös labda táltosának...

NORWICH CITY - MIDDLESBROUGH 2-0 (2-0)

Osztályozó az angol Premier Ligába jutásért, London, 85 636 néző. Jv.: Dean.

Norwich: Ruddy – Whittaker, Martin, Bassong, Olsson – Redmond (O’Neil, 87.), Howson, Hoolahan (Dorrans, 75.), Tettey, Johnson – Jerome (Grabban, 75.).

Middlesbrough: Konsztantopulosz –White head (Nsue, 46.), Ayala, Gibson, Friend – Adomah, Leadbitter, Vossen (Kike, 68.), Clayton, Tomlin – Bamford. Gól: Jerome (12.), Redmond (15.).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.