A víz után a bíróságon is nyertek a maratoni kajak-kenusok

Jár a jutalom a magyar kajak-kenu maratoni szakág válogatott versenyzőinek – hangzik a Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete. A sportolók 3 éve hiába várnak az EMMI-től 216 millió forintra és kamataira, miközben minden más érintett versenyzőnek fizetett minisztérium. A sportolók nem tudtak peren kívül megegyezni, ezért polgári pert indítottak.

„Nem szerencsés, hogy miközben egy ország olimpiát akar rendezni, a bíróságnak kell állást foglalnia arra vonatkozóan, hogy jár-e az állami jutalom a világversenyen részt vett versenyzőknek" – mondta Borsodi Zoltán bíró a tárgyalás megkezdése után. Az esetet az Átlátszó írta meg. 

Megemlítik, hogy amíg Szabó Tünde a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségi tagjaként még egyetértett azzal, hogy a jutalom megilleti a 2013-ban megrendezett világjátékokon érmet szerzett maratoni kajak-kenusokat, addig az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportért felelős államtitkáraként már megváltoztatta a véleményét.

A kolumbiai Caliban három évvel ezelőtt öt arany- és két ezüstérmet szereztek a maratoni kajak-kenusok. A sportolók úgy számolhattak egy 2013-as kormányrendelet alapján, hogy az olimpiai jutalmak felét kaphatják: az aranyért 17,5 millió forint, az ezüstéremért 12,5 millió, a bronzért 10 millió, míg a negyedik, ötödik, hatodik helyezésért 7,5 millió, 5 millió és 4 millió forint jár nekik. Igen ám, de a MOB nem fizetett, amit azzal indokolt, hogy az EMMI nem biztosította az ehhez szükséges állami forrást.

A sportolók még Orbán Viktornak is írtak levelet az ügyben, de levelükre közvetlenül válasz nem érkezett. De ezután Simicskó István, akkori államtitkár jelezte, hogy az állami jutalom kifizetését lehet, ővé tevő MOB döntés jogellenes, így az állami jutalom kifizetése sem lehetséges.

Az üggyel kapcsolatban a minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága az Átlátszóval azt közölte, hogy „a per tárgyát képező kérdések vizsgálatára jelenleg kizárólag a Fővárosi Törvényszék jogosult." Hozzátették azt is, hogy az ítélet alapján járnak majd el. Ez végülis a minisztériumnak abból a szempontból kedvező lett, hogy a maratoni kajak-kenusoknak járó jutalmakat – összesen 216 millió forintot és annak kamatait – a MOB-nak kell kifizetnie. És ha ezzel az olimpiai bizottság nem ért egyet, akkor perelheti az EMMI-t a jutalmak összegének biztosításáért.
NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.