Jön a lézerpisztoly az öttusában

Ha minden a tervek szerint alakul az ifjúsági olimpián és a világbajnokságon jövőre, akkor lövészetben a modern pentatlon versenyeinek keretében a 2012. évi londoni olimpián a hagyományos lőszereket felválthatja a lézer - erősítette meg Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) elnöke a kelet-kínai Jantajban (Yantai) a hétvégén.

Amint azt elmondta, a változtatásról tárgyaltak az UIPM éves kongresszusán és a sportág nemzetközi felügyelete megegyezésre jutott a londoni olimpia szervezőbizottságával a lézer használatával kapcsolatosan.

„Most még bizonyítanunk kell a lézer biztonságát, s erre teszünk kísérletet az ifjúsági olimpiai játékokon és a világbajnokságon” - mondta Schormann, hozzátéve, az UIMP reméli, hogy a lézeres változat népszerű lesz a fiatal generáció körében, és ugyancsak segít elkerülni a különböző fegyvertartást és -használatot szabályozó törvények miatt korábban keletkezett problémákat.

A most zajló kínai nemzeti játékok lövészeti programjaira a szervezők a szűkös körülményekre hivatkozva, éppen biztonsági okokból lényegében kizárták a helyszínről a nézőket.

Az öttusa az elmúlt 13 évben radikális változásokon ment keresztül. Az 1996-os atlantai olimpián a korábban ötnapos versenyt egynaposra sűrítették, míg a pekingi ötkarikás játékok után az UIPM guatemalai kongresszusán a biatlon, vagyis a sífutás és lövészet kombinációja mintájára összevonták a lövészetet és a futást.

A döntést az öttusában elismert szakemberek és sportolók - Magyarországon is - meglehetős kritikával fogadták. Hírek szerint épp a német Schormann volt az, aki sikerrel állította az elképzelés mellé a döntéshozókat. Egyik nyomós érve az volt, hogy az újszerű lebonyolításban a sportág jobban lesz közvetíthető a televíziónézők számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.