Jobban néztünk ki az Eb előtt - így véli a „svájci” gárda

A holnap esti, Üllői úti vb-selejtező előtt óvatosságra intenek azok a magyar válogatott játékosok, akik az alpesi országban futballoztak.

Ma kezdődik az európai vb-selejtezők második őszi szakasza; holnap este a magyar válogatott is pályára lép, ellenfele az Üllői úton a svájci csapat. Négy olyan labdarúgót kérdeztünk a vetélytársról és a mérkőzésről, aki Svájcban futballozott.

Bodonyi Béla 27-szeres válogatott, a Bulle és a Fribourg korábbi játékosa, aki huszonnyolc esztendeje az alpesi országban él: – A bajnokság színvonala nem különösebben magas, bár az FC Basel kitűnő együttes, nagyjából annyira kiemelkedik a mezőnyből, akár a PSG Franciaországban. A svájci válogatottról sokkal jobb a véleményem, mint az alpesi ligáról; kiváltképp a támadójátékosok – Embolo, Saqiri, Mehmedi – veszedelmesek. Azzal együtt is, hogy az együttes újabban kevesebb gyors akciót vezet, mint Ottmar Hitzfeld kapitánysága idején. Vladimir Petkovic szakvezető irányításával több a labdajáratás, de ebben is profi a csapat, nem véletlenül futballozik annyi svájci a legkiválóbb európai bajnokságokban.

Détári Lajos 61-szeres válogatott, aki 1994-ben a Neuchatel Xamax csapatában futballozott, és 1984. augusztus 22-én a Magyarország–Svájc találkozón (3-0) debütált a nemzeti együttesben: – Jól működő, tervszerűen felépített futball a svájci, amely a német labdarúgásra hasonlít. Nálunk viszont az Európa-bajnokság után nem történt meg a precíz kiértékelés, s a szövetségi kapitány, valamint az edzők közötti kommunikáció ugyancsak hagyott kívánnivalót maga után. Ráadásul az európai kupák selejtezőiből ripsz-ropsz kiestek a magyar résztvevők, azaz visszazökkentünk a hazai valóságba, jobban néztünk ki az Eb előtt… A fegyelem megbomlani látszik, pénteken e miatt sem mi vagyunk az esélyesek.

Nagy Antal 32-szeres válogatott, 1987 és 1992 között az Yverdon labdarúgója: – Svájc három évtizeddel ezelőtt megteremtette azt, amit mi szeretnénk véghez vinni mostanában. Megfelelő utánpótlás felnevelésével több generáció játékosait tette versenyképessé olyannyira, hogy képviselőik ma már hemzsegnek a külföldi bajnokságok mezőnyében. A jelszó annak idején a minél több futballozó gyerek és a bajnokság átszervezése volt; mindkét szlogen valóra vált, és létrejötte hasznot hajtott. Hajdanán az esetek többségében úgy mentünk Svájcba, hogy a Toblerone és a prémium biztos, ám tartok tőle, most visszacsap a tanítvány.    

Vanczák Vilmos 79-szeres válogatott, aki 2007 és 2016 között – mi alatt klubjánál harmincegy edző váltotta egymást – 292 mérkőzést vívott a Sion együttesében, s a svájci gárda csapatkapitánya is volt: – Abban a szűk évtizedben, amelyet az alpesi országban töltöttem, jelentősen fejlődött a svájci futball. A szembeszökő szervezettség következtében olyan ­fiatalok sorát képezte, akiket jó pénzért el lehetett adni. Nőtt tehát a büdzsé, emelkedett a nívó. Ebből fakad, hogy egyénileg a svájci válogatott labdarúgóinak többsége jobb a magyaroknál, és valószínűleg uralják is az Üllői úti pályát. Ebből azonban nem feltétlenül következik a győzelmük, mert csapatként nem annyira erősek. A játékosok jó része nem kötődik eléggé Svájchoz, és nehézséget okoz, hogy a keret idegen származású tagjai az országon belül is különböző nyelvterületekről érkeznek. Számukra nem kétszer kettő, hogy egy született német-svájci előbb-utóbb tökéletesen beszél franciául is. Ám ez csak akkor kerül a felszínre – és akkor sem mindig –, ha nem megy a játék. Ha megy, senki nem törődik vele.

Ez lesz

A mai program Európában (minden mérkőzés 20.45-kor kezdődik)

D csoport: Ausztria–Wales (tv: Sport2), Moldova–Szerbia, Írország–Grúzia.

G: Olaszország–Spanyolország (Sport1), Macedónia–Izrael, Liechtenstein–Albánia.

I: Izland–Finnország, Törökország–Ukrajna, Koszovó–Horvátország.

Dél-Amerikában: Ecuador–Chile (magyar idő szerint 23), Uruguay–Venezuela (másnap hajnali 1), Paraguay–Kolumbia (2.30), Brazília–Bolívia (2.45), Peru–Argentína (4.15).

Az állás: 1. Uruguay 16 pont, 2. Brazília 15, 3. Argentína 15, 4. Kolumbia 13, 5. Ecuador 13, 6. Paraguay 12, 7. Chile 11, 8. Bolívia 7, 9. Peru 7, 10. Venezuela 2.

Péntek Európában (minden mérkőzés 20.45-kor)

A csoport: Franciaország–Bulgária (Sport1), Luxemburg–Svédország, Hollandia–Fehéroroszország.

B: Magyarország–Svájc (M4 Sport), Portugália–Andorra (Sport1), Lettország–Feröer. H: Belgium–Bosznia-Hercegovina, Görögország–Ciprus, Észtország–Gibraltár.

Szombat

C csoport: Azerbajdzsán–Norvégia (18), Németország–Csehország (20.45, Sport1), Észak-Írország–San Marino (20.45).

E: Örményország–Románia (18, Sport2), Montenegró–Kazahsztán (18), Lengyelország–Dánia (20.45, Sport2).

F: Anglia–Málta (18, Sport1), Skócia–Litvánia, Szlovénia–Szlovákia (mindkettő 20.45).

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.