Jó Pep holtig tanul

Ha a kvalitásokat és a játék szépségét nézzük, akkor azt lehet mondani, Pep Guardiola korábbi és jelenlegi csapata vívhatná az álomdöntőt a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Ám nem lehet tudni, már a ma déli sorsoláson nem párosítják-e össze a Barcelonát meg a Bayern Münchent, miként akkor is kétséges, hogy ha a katalán és a bajor együttes elkerüli egymást, finalista lesz-e mind a kettő.

Ami biztos: Guardiola tökéletes művet alkotott a Barcelona nagymestereként, és a plafon – vagy inkább a csillagos ég – közelében jár Münchenben is. Ezért aztán kiváltképp különös, hogy Luis Enrique edző – aki annak idején hiába hívta le Messit, az argentin sztár rá sem hederített, ugyanakkor nemrégiben Neymart a mezőny legjobbjaként lecserélte – a szarvashibáin túl sem akkora formátumú tréner, mint Guardiola, ám a „Barca” ragyogóan halad. Lehet, hogy a Messi, Suarez, Neymar szupertrióval mindenkinek menne minden?

Éppenséggel a Bayern sem volt nagyon rossz (hm...) Guardiola előtt. Sőt Jupp Heynckes más klasszist képviselt, mint amilyen kategóriába a szerényebb tekintélyű Luis Enrique tartozik. A korszakos katalán szakvezető azonban tudott finomítani a Bayern játékán – a jó Pep holtig tanul –, méghozzá olyan módon, ahogyan azt elképzelni sem nagyon lehetett. Ennélfogva a 11,2 millió német tévénéző érdeklődésével kísért Porto elleni gálaműsor után felszabadultan mondhatta: „Az ilyen pillanatokban könnyű szeretni a játékosokat.”

Katalán szakasz Münchenben:Guardiola és a brazil származású, spanyol válogatott Thiago
Katalán szakasz Münchenben:Guardiola és a brazil származású, spanyol válogatott Thiago
Michael Dalder / Reuters

A 6-1 és az első félidő Belo Horizonte városát, vagyis a múlt évi brazil–német vb-elődöntőt (1-7) idéző produkciója persze nem csupán a trénert indította meg. Néhány cím a nemzetközi sajtóból: „A müncheni csoda” (a bécsi Kronen Zeitung utalása az 1954-es német–magyar vb-döntőre, a Das Wunder von Bernre); „Krízis? Milyen krízis? (a Daily Mail kérdése azok után, hogy a Bayern 3-1-es portói veresége után jó néhányan válságot vizionáltak); „Ilyen, amikor a Bayern hódít” (a svájci Blick); „Egy félidő, amelyet csak festeni lehet” (Frankfurter Allgemeine Zeitung); „Guardiola minden receptet ismer” (Marca); „Torgasmus” (Bild). Idesorolható, sőt minden szónál szebben beszél, hogy a német Abendzeitung a Bayern valamennyi játékosának 1-es osztályzatot adott, azaz a legmagasabb érdemjeggyel honorálta a Mámor München teljesítményét.

A hét nagy száma tehát a hat. Vagy inkább a négy, két okból is. Egyrészt, ugye, ma kiderül, milyen lesz a szereposztás az elődöntőben; másrészt a Barcelona és a Bayern München is négy tétmérkőzést vesztett ebben az évadban (42, illetve 33 győzelem mellett). A Juventus 31-szer nyert és 6-szor kapott ki, a Real Madrid 35 győzelmet és 8 vereséget számlál. De ez a múlt: az összes résztvevő számára a két legfontosabb meccs az újabb BL-fordulóban következik.

Annál csak a harmadik volna lényegesebb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.