Jégkorong-vb: Szlovénia túl erős volt

A legnagyobb helyzeteit is elpuskázó magyar jégkorong-válogatott 4-1-re kikapott a házigazda szlovén csapattól a ljubljanai divízió I-es világbajnokság szerdai, harmadik fordulójában, és csak akkor marad reális esélye a világelitbe kerüléshez, ha csütörtökön legyőzi az osztrák együttest.

Az emberelőnyöktől hamar felpörögtek a hazaiak, s már a 3. percben megszerezték a vezetést. Később a vendégeknek is komoly ziccereik voltak, de azok kimaradtak. A második harmadban két gyors létszámfölényes találattal nőtt a különbség, s a végén sem volt izgalom, leszámítva Vas Márton szépítését és néhány verekedést.

Azzal, hogy az osztrákok a lehetséges háromból csak egy pontot szereztek a japánok ellen, a két forduló után százszázalékos magyar és a szlovén együttes nagy lehetőséghez jutott.  A magyarok tétmérkőzésen, illetve Ljubljanában még soha sem nyertek a szlovénokkal szemben, akiket most 9000 szurkoló buzdított. A Primeau-csapatot közel ezren kísérték el a vadonatúj Stozice Arénába, ahol a teltházas hangulat fantasztikus volt.

Az orosz játékvezető gyorsan három kiállítást ítélt a vendégek ellen, és a kezdeti "hátszélben" a szlovénok már a 3. percben megszerezték a vezetést. Sabolic lövése Horváth lábán váltott irányt, és a korong Bálizs lába között csúszott be. Később a kapuvas mentett a magyar hálóőr helyett. A folytatásban is sok volt a kakaskodás. Amikor a magyarok is létszámfölénybe kerülhettek, megnyugodtak, azonban Galanisz, Sikorcin, illetve Vas Márton is hagyott ki helyzetet.

A második felvonás hazai emberelőnnyel kezdődött, és David Rodman fonákemelése alig ment mellé. Ahogy fordult a kocka, Sofron, Vas M. és Ladányi rontott ordító helyzetben. Mihelyst Sofron másodszor is ziccerbe került – szólóját védte bravúrral, spárgázva Kristan -, az ellentámadás után kettős emberhátrányba kerültek a magyarok. Ebből aztán előbb Gregorc, majd 56 másodperc múlva D. Rodman talált be.

A harmad vége is nagy izgalmakat hozott, emberhátrányban kontráztak a hazaiak, Bálizs óriásit védett, a pakk átcsúszott rajta, de még a gólvonalon rátenyerelt. A játékvezető videózás után jelezte: marad a 3-0.

A zárófelvonás eleje is dupla szlovén emberelőnyt hozott, Bálizs pedig bravúrt bravúrra halmozott. A kilencedik emberhátrányban Gregorc szép passzát Ticar vágta be. Vas M. ugyan szépített, de ennél több örömre nem volt ok.

Sorozatban ez volt a harmadik ljubljanai vb-meccs, amelyen 4-1-re nyertek a szlovénok a magyarok ellen.

A bíró 26 perc kiállítást osztott ki a hazaiaknak, és 36 percnyit a vendégeknek.

A magyarok számára akkor marad reális esély a feljutásra, ha csütörtökön legyőzik az osztrákokat, akik szerdán meglepetésre kikaptak a japánoktól.

Kevin Primeau, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Túl sok kiállítást kaptunk, ennek egyik része jogos volt, a másik része nem, a szlovén csapat pedig van annyira jó, hogy ezeket az emberelőnyöket belője. Mindez párosult a hazaiak részéről egy remek kapusteljesítménnyel. A mérkőzés egyik fordulópontja volt, amikor 1-0-ás hazai vezetésnél kihagyta a szólót, majd utána rögtön kettős emberhátrányba kerültünk és két gyors gólt kaptunk."

Bálizs Bence, a magyar válogatott kapusa: "Buta gólokat kaptunk, de tény, hogy a szlovénok ma jobbak voltak. A helyzetkihasználásuk révén nyerhettek. Sajnálom, hogy nem tudtam győzelemhez segíteni a csapatot."

3. forduló:

Szlovénia-Magyarország 4-1 (1-0, 2-0, 1-1)
gól: Sabolic (3.), Gregorc (27.), D. Rodman (28.), Ticar (48.), illetve Vas M. (51.)

Korábban:
Japán-Ausztria 4-3 (0-1, 2-1, 1-1, 0-0, 1-0), büntetőkkel
Nagy-Britannia - Ukrajna 4-3 (0-1, 3-2, 0-0, 1-0), hosszabbítás után

Az állás: 1. Szlovénia 9 pont, 2. Ausztria 7, 3. Magyarország 6, 4. Nagy-Britannia 2 (9-13), 5. Japán 2 (7-12), 6. Ukrajna 1

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.