Jaj, a svájci!

A párizsi Grand Slam tenisztorna kedd esti díszpályás meccsén, Jo-Wilfried Tsonga és a japán Kei Nishikori találkozóján „elvárt” eredmény született, noha a franciát a 14., az ázsiait pedig az 5. helyen emelték ki.

A hazai publikum előtti győzelmi „kényszer” az erőteljes gallt inspirálta jobban. Közel állt ahhoz, hogy három játszmában nyerjen, ám végül a döntő szettben harcolta ki a továbbjutást, a svájci klasszis elleni elődöntős szereplés jogát (6:1, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3). Azt, hogy melyik alpesi lesz az ellenfele, a meccs kezdetén még nem tudhatta – legfeljebb sejthette…

Federer: búcsú Párizstól
Federer: búcsú Párizstól
Vincent Kessler / Reuters

Roger Federer (2.) és Stanislas Wawrinka (8.) házi rangadóján a volt világelső a tőle megszokott fegyelemmel és precizitással becsületesen küzdött ugyan, de – miként az előző körben, Monfils ellen – nem volt igazán meggyőző a játéka. Akkor még be tudta húzni a meccset, ám ezen a napon a honfitársa jobb volt nála. Szoros derbin 6:4, 6:3, 7:6-ra nyert Wawrinka. Ma a negyeddöntőben a Murray (brit, 3.)–Ferrer (spanyol, 7.) és Djokovics (szerb, 1.)–Nadal (spanyol, 6.) találkozóval folytatódik a sztárparádé. Utóbbi a torna csúcstalálkozója lehet, ha a kilencszeres Roland Garros-bajnok ibériai tartani tudja magát a tradícióhoz: Rafa az itteni salakon 2006 óta hatból hatszor verte „Djokót”. Azóta persze, sok víz lefolyt a Szajnán, s most, a belgrádi 26-os idei veretlenségi sorozattal kezdi majd a rangadót, míg a mallorcai verhetetlensége már régen a múlté…

A nőknél a szerb Ana Ivanovics (7.) és a címvédő Marija Sarapovát búcsúztató cseh Lucie Safarova (13.) az ukrán Elina Szvitolina (19.), illetve a spanyol Garbine Muguruza (21.) elleni papírformasikerrel már négy között van, s egymás ellen játszik majd holnap a döntőbe jutásért.

A felnőttek vegyes párosában nem jutott az elődöntőbe, így végleg búcsúzott a francia fővárostól Babos Tímea, aki az osztrák Alexander Peya társaként próbálkozott az egyéni és női párosbeli kudarcok feledtetésével. A kettőst a 7. helyen emelték ki, ám a sógorsági társulás nem bírt a Hradecka, Matkowski cseh, lengyel egységgel – noha a sorsdöntő játszmában Babosék már 8:5-re is vezettek, az utolsó öt ütésváltást elveszítve végül 6:7, 6:3, 8:10 lett a végeredmény.

A juniorok között vitézkedő Stollár Fanny mindenképpen megérdemli a dicséretet, hiszen harcos meccsen győzött, s immár a legjobb nyolc közé jutásért csatázhat a folytatásban. Sajnos Valkusz Máté, valamint az 5. kiemelt Gálfi Dalma egyaránt kikapott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.