Itt az új Tyson

Több mint tizenegy éve, a Lamon Brewster elleni ötödik menetes technikai KO-veresége óta nem fordult elő, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Klicsko vereséget szenvedett volna. Az Acélkalapács becenévre hallgató nehézsúlyú bokszoló szombat késő este a düsseldorfi Esprit Arenában elveszítette WBO-,  WBA-, IBF- és IBO-övét, mégpedig egyhangú pontozással. Az új világbajnok a huszonhét éves, ír származású Tyson Fury.
A fiatalabb Klicsko 68 profi mérkőzésének a negyedik vereségét szenvedte el (64 győzelme mellett). Ross Purity, Corrie Sanders és Lamon Brewster után egy Tyson is legyőzte, igaz, nem Mike, hanem Fury.

Vlagyimirből már többen doktorálhatnának; ő 2001-ben lett a sporttudományok doktora, és negyven év után, 1996-ban Atlantában, Klicsko volt az első fehér nehézsúlyú olimpiai bajnok. Akkor a testvére helyett ugrott be – mivel Vitalijt dopping miatt eltiltották –, hogy a családnak megnyerje az aranyérmet (a tongai Pae Wolfgram legyőzésével lépett a dobogó tetejére). De, mert Klicskóék szinte a szemünk előtt nőttek fel, fókuszáljunk most az ellenfélre, az új világbajnokra!

Fotó: Reuters Staff / Reuters

A kis Fury – aki most 206 centiméteres magasságával tornyosul a bolszvilág fölé – 1988. augusztus 22-én látta meg a napvilágot Manchesterben, egy ír cigány család koraszülött gyermekeként, nagyon kis súllyal. Szombat éjjel a 206 centis gyermek 112 kilogrammal mérlegelt, élete talán legjobb formájában, pocak nélkül, mert régebben bizony az is volt neki... A család emlékeztet a Blöff című filmből megismert vándorcigányokra, akik csupasz öklű, illegális bokszmeccsekből éltek. A papa, John – Gipsy fedőnéven – tizenhárom profi mérkőzést vívott, immár kesztyűben, és ezek közül nyolcat megnyert, négyet elveszített (egy ízben döntetlenre futotta). A famíliához tarozik még, korántsem köb­ükunokai fokon, a nagybácsi, Peter Fury, az újdonsült világbajnok edzője.

A családfő a korabeli legnagyobb nehézsúlyúról, Tysonról nevezte el a fiát. További bokszkapcsolat a famíliában: a csupasz öklű bunyós, Bartley Gorman is rokon. Ő előszeretettel nevezte magát törzsfőnöknek vagy nemes egyszerűséggel „a cigányok királyának". Ráadásul a mostani győztes unokatestvére, a WBO-nál középsúlyú világbajnok Andy Lee és a másik családtag, Hugh ­Fury is nehézsúlyú ökölvívó.

Az új sztár, Tyson Fury – nadrágján két gyermeke, Venezuela és ­Prince nevével – úgy győzte le Vlagyimir Klicskót, hogy a négy szervezetnél is világbajnoki címvédőként szorítóba lépő ukrán legenda mind­össze három menetet nyert, azok közül is az egyiket jelentős bírói segítséggel. Nem véletlenül jegyezte meg Vlagyimir barátja, Kovács „Kokó" István a budapesti tévéstúdióban, hogy bizony a 116:111-es pontozás állt a legközelebb a látottakhoz. (A másik kettő egyaránt 115:112 volt.)

Tyson Fury idáig nem sok nagy nevet győzött le, de gyorsat annál inkább, hiszen Martin Rogan, akivel fordított alapállásban bokszolt, taxisofőrként dolgozott. A felülmúlt vetélytársak közül Kevin Johnson (Klicsko kesztyűpartnere), továbbá Dereck Chisora és Steve Cunningham említhető, de pályafutása során vitathatatlanul a legnagyobb skalp az Acélkalapácsé. E sikeréhez méltó a mérlege: mind a huszonöt profi mérkőzését megnyerte, tizennyolcat KO-val!

A meccs végén rögtönzött karaokét is levágott a feleségének: az ­Aerosmithtől az I Don't Want to Miss a Thing című klasszikust énekelte. Hitvese, Paris nemrégiben bejelentette, hogy a harmadik gyermeküket várja. Tyson pedig így is, úgy is nyilvánvalóvá tette: semmit sem akar elmulasztani.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.