Itáliai szoros

Nem most éljük az olasz futball aranykorát, de ebben az idényben azzal nem vádolható a Serie A, hogy híján volna az izgalmaknak. A két és fél hét szünet után folytatódó bajnokságban még öt csapat is reménykedhet a scudetto megszerzésében.

Senki nem tudja azonban, melyik együttes nyeri az olasz bajnoki aranyérmet. Ám sokan sejtik. A címvédő és májusban BL-döntős Juventus az ­első három fordulóban mind­össze egy pontot szerzett, ám a legutóbbi tizenhárom körben tíz győzelem, két döntetlen és egy vereség a mér­lege. Ha a Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Cuadrado, Khedira, Marchisio, Pogba, Evra – Dybala, Mandzukic tizenegyet tekintjük a kezdőcsapatnak, akkor olyan labdarúgók ülnek a kispadon, mint Lichtsteiner, Caceres, Alex Sandro, Hernanes, Morata. Van honnan meríteni... S ma délután a nyeretlen, alig nyolcpontos sereghajtó Verona látogat az „Öreg Hölgyhöz”, azaz Torinóban kívánni sem lehetne ennél kellemesebbnek ígérkező új évi premiert.

Ráadásul most tényleg minden meccs számít. A Serie A-ban annyira sűrű az élcsoport, hogy még az ötödik helyezettre sem fogható rá: ábrándokat kerget, ha az elsőségre gondol. Igaz, az AS Roma a legutóbbi nyolc tétmeccséből csak egyet nyert meg, ám nincs kizárva, hogy a fővárosi garnitúrának nem csupán jól jött, de jót is tett a téli szünet.

A táblázat eleje így fest: 1. Internazionale 36 pont, 2. Fiorentina 35, 3. Napoli 35, 4. Juventus 33, 5. AS Roma 32. Az Inter vezető pozíciója annyiban meglepő, hogy a milánói kék-feketék az előző bajnokságban a nyolcadik helyen kötöttek ki, de akkor is gyanítani lehetett: nem marad huzamos a veszteglés a középmezőnyben. Az elit többi tagja nem változott: az AS Roma második, a Fiorentina negyedik, a Na­poli ötödik volt legutóbb. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a 2014/15-ös évadban a Juventus tizenhét pontot vert az ezüstérmesre és huszonnégyet az ötödikre...

Most jóval szorosabb a verseny, s a felszálló ágat nézve a ­listaelső Inter, valamint a felzárkózó Juventus legfőbb vetélytársa az előző tíz mérkőzéséből nyolcat megnyerő, egyet-egyet pedig döntetlennel, illetve vereséggel záró ­Napoli lehet. Sose gondolták volna Nápolyban, hogy a védőnégyesben albán, szenegáli és algériai futballista szerepel majd (egy spanyol mellett). Ami biztos: a délolasz klubnál nem idegenkednek a bevándorlóktól... Mindenesetre Reina kapussal és a ­Hysaj, Raul Albiol, Koulibaly, Ghoulam kvartettel csak tizenhárom gólt szedett be a csapat – ennél kevesebbel csupán a szlovén kapussal (Handanoviccsal), valamint két brazil (Miranda, Alex Telles), továbbá egy-egy spanyol, illetve kolumbiai védővel (Montoyával, illetve Murillóval) alig tizenegy kapott gólt számláló Internazionale büszkélkedhet –, ám a nápolyiak középpályás- és támadósora éppolyan meghatározó, mint az elhárítás. A középen felbukkanó brazilok közül Jorginhót már olasz válogatottá avatnák Itáliában – Allannal még nem tervezik ugyanezt –, s ott van még a szlovák Hamsik meg elöl az argentin Higuain...

A Napoli ma – vízkeresztkor – a Torinót fogadja, így várhatóan könnyebb dolga lesz, mint a feltűnően jól szereplő, a nyolcadik hely biztonságában lévő Empolihoz utazó Internek, valamint a Palermóba készülő Fiorentinának. Az utóbbi a legtöbb gólt (33) szerezte a mezőnyben; ez azért is említésre méltó, mert a firenzei „violák” edzője az a Paulo Sousa, aki Székesfehérváron – a lefejelés mellett – a bunkerfutballt favorizálta. Igaz, a Videotonnál nem volt két olyan csatára, amilyen az itáliai lilák horvát, szlovén kettőse, a Kalinic, Ilicic páros... Nem mellesleg: amióta a portugál tréner elment Magyarországról, csak bajnokcsapatot vezényelt (előbb a Maccabit Tel-Avivban, aztán az FC Baselt Svájcban).

Még az is lehet, hogy Itáliában is...?

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.