II. Lajos a trónon

„Ezért fizettünk annyi pénzt érte” – mondta az egyik Luis (Enrique) a másikról (Suarezről), miután az uruguayi labdarúgó eldöntötte a spanyol bajnokság örök rangadóját, a Barcelona–Real Madrid találkozót (2-1). Amúgy Európa valamennyi orgánuma leborul a szerző nagysága előtt: 8-as osztályzatnál gyengébbet a harapós csatár még véletlenül sem kapott.
A győztes gólt szerző labdarúgó a 113. Barca-játékosként iratkozott fel bajnoki mérkőzésen a királyi gárda ellen, és ebben a tekintetben újonc a francia Jeremy Mathieu is, aki az első gólt fejelte. Második Luis Suarez, akinek aranylabdás elődje hét évet „nyomott le" a klubban, a legutóbbi hét ligameccsén hatszor volt eredményes, és vasárnap esti produkciója nyomán „a vörös-kékek hősének" nevezik.
Mathieu és Suárez gólöröm közben
Mathieu és Suárez gólöröm közben
Paul Hanna / Reuters

Még szép, ezzel a névvel...

S mikor, ha nem most?

Ám ezúttal messzemenő elismerést érdemelnek a Barcelona védői is. A mérkőzés kulcsmozzanata előtt Daniel Alves pazar átadással játszotta meg Suarezt; Piqué olyan nagyszerű volt, amilyen már régen nem; Mathieu gólt szerzett; Jordi Alba pedig végigszáguldozta a meccset, és leradírozta az enervált Bale-t. A walesi futballista teljesítményét a The Independent című brit lap 3-assal minősítette, noha ennél az újságnál is a 10-es a legjobb érdemjegy... A katalánok hátsó – de nem utolsó – sora sokat tett a sikerért, mert az első félidő második felében és a szünet utáni szakasz elején, amikor a Real Madrid dominált, önfeláldozóan és hatékonyan hárított. Ráadásul a házigazdák kapusának is csak annyit lehetett mondani: Bravo!

Luis Enrique, a vendéglátók edzője, aki mindkét klubban futballozott, udvarias volt a ­meccs után: „Noha a Madrid több gólt is szerezhetett volna az első félidőben, szép győzelmet arattunk. Ám a bajnokság végeredménye szempontjából ez nem döntő diadal." Carlo Ancelotti, a Real Madrid itáliai mestere – akiről Spanyolországban úgy vélik, a mostani volt az utolsó El Clasicója – így értékelt: „A Barcelona második gól­jáig, egy órán keresztül jól játszottunk. Végül kikaptunk, az aranyéremről azonban még nem kell lemondanunk. A katalánoknak négy pont előnyük van, ám a futballban minden megtörténhet."

Az utóbbi mondat igazsága vitathatatlan, de madridi Fehér Házban nem szokták szeretni, ha csupán arra lehet hivatkozni, hogy még bármi előfordulhat. S bár a Real Madrid méltó partner volt, továbbá gyönyörű gólt ért el – Benzema finom sarkazását küldte a jobb sarokba ­Cristiano Ronaldo –, a fehérek e hónapban öt meccs­ből csak egyet nyertek meg (Levante 2-0), a Villarreallal otthon „ikszeltek (1-1), míg a Bilbaóval (0-1), a Schalkével (3-4) és most a Barcelonával szemben alulmaradtak. Ezzel ellentétben a Barca sorozatban a hetedik tétmeccsén győzött, és a Malagától február 21-én elszenvedett vereség ­(0-1) előtt is tizenegy díjmérkőzésen nyert egymás után.

A „klasszikus" elvesztése mindig nagyon fájdalmas, de a vasárnapi vereség kiváltképp hasogatja a fővárosi szíveket, mert a királyi klub, úgy fest, hiába szórja a pénzt. A Real Madrid keretének összértéke 719 millió euró, a Barcelonáé 597 millió, a vasárnap esti kezdő tizenegyek között 83 millió (515–432) volt a differencia.

Nádas Gábor dalát idézve: és mégis több árnyék a fénynél, ez a világ...

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.