Így nyer, ha szenved

Az, aki nem látta a Roland Garros tenisztorna női elődöntőit, csak a hírekből értesült az eredményekről, nyugodtan megállapíthatta: különösebb szenzáció nélkül alakult ki a holnapi döntő párosítása.

Ha akadt is kétség, ki játssza majd az aranymeccset, az inkább a Lucie Safarova (cseh, 13. kiemelt)–Ana Ivanovics (szerb, 7.) találkozó továbbjutójával volt kapcsolatos, hiszen a belgrádi lány nemcsak a rangsorszáma, hanem korábbi világelsősége, s párizsi bajnoki címe (2008) okán is esélyesebbnek tetszett. A stabil cseh azonban folytatta mostani remeklését, és a címvédő orosz Marija Sarapova legyőzése után ezt a rangadót is megnyerte (7:5, 7:5), így előrerukkolt a WTA-lista 7. helyére, s készülhet élete első Grand Slam-döntőjére.

A csúcstalálkozón a 19 GS-trófeával büszkélkedő, világelső Serena Williams lesz az ellenfele. Az amerikai 4:6, 6:3, 6:0-ra verte a magyar szülők gyermekeként Svájcban született Bacsinszky Tímeát (23.). Papírforma, mondanánk, hozzátéve, hogy a tavaszi Indian Wells-i torna szoros veresége (5:7, 3:6) után ezúttal már játszmát is tudott rabolni nagy vetélytársától Tímea.

Mi fáj?
Mi fáj?
Vincent Kessler / Reuters

Ám ilyen meccset, mint a csütörtök esti elődöntő, ritkán lát a világ. A svájci magyar 6:4, 3:2-re vezetett, breakelőnye volt, s a 4:2-ért adogathatott. Innentől kezdve azonban gyerekes hibákat vétett, játékot már nem nyert, pontot is csak néhányat. Serena zsinórban tíz game-et söpört be, és besétált a döntőbe.

Williams játéka azonban ezen a napon egészen más volt, mint az Azarenka, majd a Stephens ellen elveszített első játszma utáni „feltámadásai” során. Akkor ő fordított, s ő nyerte meg a meccset, most azonban – miként mondani szokás – nem sok köze volt ahhoz, hogy nyertesként vonulhatott le a pályáról.

Talán megtudjuk, talán örök titok marad, mitől szenvedett szinte végig. Az embernek az volt az érzése, hogy évszázados terheket cipel a hátán, valami nagy baj gyötri, s csak kényszerből teniszezik. Álló helyzetből igyekezett pontot szerezni, eleinte nem sok sikerrel. Kétszáz kilométer körüli szervája, s aztán Bacsinszky is kisegítette. A világrangsor 15. helyére lépő svájci másfél játszmán keresztül türelmesen, saját játékát forszírozva teniszezett, igyekezett hosszú labdamenetekre, sok mozgásra bírni ellenfelét. Ám a győzelem közelségében összecsuklott: megijedt attól, hogy megverheti Serenát. Kétségtelen, nem egyszerű egy láthatóan sérült (beteg?) ellenfél ellen küzdeni, aki ráadásul nem is palástolja szenvedéseit... Ezzel együtt a párizsi döntőbe jutás talán soha vissza nem térő lehetőségét szalasztotta el Tímea.

Ma délután egy órától a férfi elődöntők következnek. Előbb Jo-Wilfried Tsonga (francia, 14.) és Stanislas Wawrinka (svájci, 8.), majd Novak Djokovics (szerb, 1.) és AndyMurray (brit, 3.) lép a salakra. A programnak lesz magyar szereplője is, hiszen a junioroknál Valkusz Máté – a német Tim Sand kaulen oldalán – az elsőként kiemelt amerikai, brazil párost búcsúztatva bejutott az elődöntőbe. Nem sikerült ugyanez a bravúr Stollár Fannynak és a Gálfi, Stollár leánypárosnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.