Győr Vasembere a legendás csúcs közelében!

Legeredményesebb hosszú távú hazai triatlonosunk, az idehaza hat éve veretlen Major József a nemrégiben rendezett hosszú távú hawaii triatlon-világbajnokságon huszonkettedikként, 8 óra 40 perces idővel ért célba, ezzel az utóbbi tíz év legjobb magyar férfi eredményét produkálta a sportág klasszikus versenyén. A jelenleg Phoenix-ben edző triatlonistával beszélgettünk a hawaii siker után, az arizonai erőpróba előtt.

- Gratulálunk a hawaii eredményhez.

- Köszönöm. Az eredménylistákat böngészve arra kellett rájönnöm, hogy az elmúlt öt-hat évben összesűrűsödött az élmezőny: amíg régebben fél órával az első után beérkezve még arra is volt esély, hogy az első tízbe kerüljön az ember, most ugyanez a különbség már csak a huszonöt-harmincadik helyre lenne elég. Lehetett volna jobb is, de elégedett vagyok az eredménnyel.

- Ha a stoppert nézzük, akkor elég közel volt Kropkó Péter legendás idejéhez.

- Azt szokták mondani, hogy nem az idő a lényeg, hanem a helyezés. Egy ezerötszáz méteres versenyen sem a világbajnokságon, sem az olimpián nem futnak rekordot, inkább mindenki nyerni akar. Itt is ez van. Igaz, hogy több mint nyolcórás a verseny, de mindenki taktikázik. Én most körülbelül olyan időt mentem, mint Kropkó Péter annak idején, ezt a nyolc óra negyven környékét. A kerékpározással és a futással meg vagyok elégedve. Mindkét szám ideje - kerékpáron a négy óra harminckilenc perc, futásban a két óta negyvenhét perc - az élmezőnnyel megegyező. Nekem az úszás a leggyengébb számom, és ez Hawaii-on jobban kiütközik, mivel az óceánban, a hullámokban sokkal nehezebb tempózni.

Nyeregben Major József
Major József

- Mennyit lehet ebből az úszásidőből faragni?

- Jó lenne úgy kijönni a vízből, hogy az élmezőnyhöz képest hatperces hátránynál ne legyen több. Akkor, úgy gondolom, hogy a futásban az első tíz hely valamelyikéért küzdhetnék.

- Milyen módszerekkel próbál javulni úszásban?

- Elég sokat úszom mostanában bójával és lábgumival, amikor pedig otthon vagyok Győrben, úszógéppel gyakorolok, ami olyasmi, mint a szárazon egy kondigép. Nagyon sokféle gyakorlat van, amelyet próbálunk bevetni a fejlődés érdekében.

- Hogyan értékelné az elmúlt időszakot?

- Úgy érzem, az utóbbi másfél évben sokat javultam kerékpározásban, és futásban is sikerült elérnem újra a kettő óra negyvennyolc percen belüli időt az Ironman végén. Vagyis arccal az úszás felé...!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.