Hosszú a versenyzésre, jogászcsapata a doppingvádra összpontosít

„Katinka többet jár a mosdóba, mint a korosodó, prosztatagondokkal küszködő férfiak” – foglalta össze véleményét a Hosszút ért doppingvádakról – illetve az ellenőrzések gyakoriságáról – Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke azon a tájékoztatón, amelyet a Swimming­world.com internetes portálon megjelent cikk nyomán hívtak össze.

Az invitálók előre jelezték: miután az ügy immár a jogászok kezében van, a háromszoros világ- és kilencszeres Európa-bajnok versenyző a botrányos eset kapcsán kérdésekre nem válaszol, kizárólag az előre megfogalmazott közlemény felolvasására szorítkozik. Az extraklasszis a kommünikében visszautasítja a „teljesen alaptalan vádakat”, s ­közli: mindaz, ami a gyanúsítgatásokban szerepel, idegen a személyiségétől és az értékrendjétől.

„Nincs az a pénz...”
Szabó Miklós / Népszabadság

A következőkben szó szerint idézünk az elhangzottakból: „Nem tudok eléggé hálás lenni honfitársaim, szurkolóim és a Magyar Úszó Szövetség kiállásáért, és azt kérem, továbbra is legyenek mellettem, különösen most, hogy Casey Barrett azt írta, a teljesítményem egyedüli magyarázata a doppingolás lehet. Azt mindenesetre itt és most kijelentem, hogy a megfelelő időben és helyen személyesem fogom megmondani Mr. Barrettnek: súlyosan tévedett, durván megsértett, és ezzel együtt a sportnak is kárt okozott. Vádjai teljesen hamisak, azt pedig maga is beismerte, hogy semmiféle bizonyítéka nincs. És soha nem is lesz, hiszen már maga a sztori alapfeltételezése sem helytálló. Soha nem szedtem teljesítménynövelő szereket, és szentül vallom, nincs az a pénz, hírnév, nincs az a győzelem, ami visszaigazolná: megérte eladni a lelkemet. Teljesen idegen tőlem a csalás. Viszont az is, hogy egy vállrándítással intézzem el, ha egy számomra ismeretlen ember megpróbálja tönkretenni a hitelességemet a saját önző érdekei miatt. A cikk megjelentetésével kapcsolatba hozhatók közül soha senki semmilyen formában nem keresett meg sem engem, sem az edzői­met a publikálás előtt. Nem érdeklődtek az edzésmódszereimről, arról, hogy hány órát töltök naponta a medencében, milyen az étrendem, milyen szigorú szabályrend szerint táplálkozom, kizárva annak a lehetőségét, hogy bármilyen tiltott szer a szervezetembe kerüljön. Magam továbbra is az úszásra összpontosítok, az ügyet pedig immár egy jogászokból álló csapat viszi tovább, ők beszélgetnek el a Swimming Worlddel és Mr. Barrett-tel a megfelelő időben.”

Gyárfás mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy a közleményt a hazai mellett a nemzetközi sportsajtóhoz is eljuttatják. A Népszabadság megkérdezte az elnököt: igaz lehet-e az a medenceparti feltételezés, hogy az ügyet Magyarországon robbantották ki, s ha igen, a kreátor kapcsolatba hozható-e a sportág múlt pénteki, tragikomikusra sikeredett közgyűlésén magára főszerepet osztó hajdúsági edző személyével?

– Én nem tudom, ki jelentette fel Katinkát, de azt igen, hogy az idézett úr a küldöttgyűlés előtt levelet írt ­Julio Maglione FINA-elnöknek, Cornel Marculescunak, a szervezet ügyvezető igazgatójának, ­Orbán Viktor kormányfőnek és Borkai Zsolt MOB-elnöknek is. Tudomásom szerint az ENSZ-nek még nem... – jegyezte meg a FINA-ban alelnökként tevékenykedő sportvezető, aki tolmácsolta a nemzet­közi szövetség irányítóinak reakcióját, miszerint gyalázatosnak tartják az amerikai orgánumban megjelenteket. Lapunk megkérdezte azt is: életsze­rű-e, hogy egy jószerével idehaza is ismeretlen tréner ­szavait készpénznek veszi a jó nevű tengerentúli médium, mire Gyárfás azt felelte: – A szaksajtó számára bármi érdekes lehet, ami olyan klasszissal kapcsolatos, mint Katinka.

Kiss László szövetségi kapitánynál munkatársunk az iránt érdeklődött, ismeri-e a Hosszút bizonyíték nélkül doppingolással gyanúsító írás szerzőjét. „Annyit tudok róla: az atlantai olimpián harmadik lett a kétszáz méter pillangó B döntőjében. Annyit pedig sejtek, hogy amilyen tempóban Katinka a versenyek után regenerálódik, a jelek szerint Barrett abban az ütemben degenerálódik."

Itt tartunk: a versenyzőnő a kazanyi vb-re, a jogászcsapat a bírósági tárgyalóba készülődik.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.