Hősök, nyomás!

Saját létesítmény, több játékos, első osztályú tagság: ezek az álmai az Eger Heroes (vagyis a hősök) amerikaifutball-csapatának.

Eger 2005-ben alakult, amerikai léptékkel mérve jelentéktelen csapata helyi szempontból nagy eredménnyel büszkélkedhet: az önkormányzat és a városi sportiskola támogatásával új füves pályát alakít ki egy lakótelephez közeli, kihasználatlan területen. A klub sportolói eddig a város létesítményét használták, jobbára „mostohagyerekekként”, hiszen a hagyományos futballistáké volt az elsőbbség.
„Amennyiben a labdarúgók edzettek, úgy olyan szűk sávban gyakoroltunk, hogy taktikai felkészülésre esélyünk sem volt. Időnként át kellett mennünk a közeli Felsőtárkányra, hogy egyáltalán tréningezhessünk valahol” – mondja Ambrus Zoltán csapatkapitány.

Az összefogással az előbbi probléma megszűnik, de nem ám szakemberek sokaságának segítségével: a sportágat amatőrként űző – dolgozó, tanuló – emberek saját maguk építik be a most még üresen álló területet. A lelkes egriek még magyar viszonylatban is nehéz helyzetben vannak: tagdíjból (havi 4000 forint) és szponzori hozzájárulásból (már amikor van) tartják fönn a klubot, és a kis számú érdeklődő miatt minimális a keret létszáma. „A más sportágakat kedvelő főiskolások féltik magukat, márpedig ők jelentenék a legfőbb merítési lehetőséget” – magyarázza Ambrus. A civilben motorkerékpár-üzletet vezető csapatkapitány hozzáteszi: „Az idén eléggé gyengén szerepeltünk, mert míg a liga legtöbb alakulatánál legalább harmincöt játékos dobja a tojást, mi alig szedjük össze a kezdéshez szükséges tizenegy embert.”

Akármilyen meglepő is, van olyan magyar csapat, amely magasan kinőtte a hazai versenysorozatot: a Budapest Cowboys a Közép-Kelet-európai Interligában szerepel, és már nem is nevez a hazai bajnokságba.

Ellenben az egri amerikaifutball-csapat július 24-én osztályozót játszik a második vonal második helyezettjével; az ellenfél egyelőre nem ismeretes, mivel az NB II-ben még tart a bajnokság. Az időpont veszedelmes, mert a nyár közepén jó néhányan üdülni mennek... Ami az összeállítást illeti, Herke Zsombor edzőnek föl van adva a lecke!

Igaz, a junior csapat – legalábbis Ambrus szerint – ígéretes: „Van nálunk egy tizenöt éves, fekvenyomásban világbajnok fiú, aki kemény munkára ösztönzi a többieket. A társak számára az ő példája azt bizonyítja, hogy bármi elérhető.”
A tinédzsert úgy hívják: Vakarcs Gergő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.