Hollywood vagy „Porto"?

„Tizenegy barát és egy Euro-tréner" - így mutatta be a Münchner Merkur című lap a Lyont, valamint edzőjét, Claude Puelt. A franciákat most amúgy is magasan jegyzik Bajorországban (meg másutt is), mert a Bayern egy csoportban volt a Bordeaux-val, és még csak pontot sem szerzett ellene (1-2, 0-2). Az Olympique viszont a negyeddöntőben kiejtette a Girondins-t...

Willy Sagnol, a Bayern korábbi francia védője ennek megfelelően méltatta a német csapat vetélytársát: „A Bordeaux-nak két szuper futballistája van, Gourcuff és Chamakh. Ez a páros a Lyonnál Lisandro Lopez és Michel Bastos, akinek a rúgótechnikája Roberto Carlosét idézi. S van még egy igazi klasszis: Lloris a világ három-négy legjobb kapusa közé tartozik."

Franciaországban ugyanakkor úgy vélik, hogy a mai Lyonban kevesebb a talentum, mint a sorozatban hét bajnoki címet nyerő együttesben, és nem győznek csodálkozni, hogy a jelenlegi garnitúra az első a klub történetében, amely a legjobb négy közé jutott a BL-ben. Ám Jeremy Toulalan, az intelligens középpályás, akit Sagnol méltatlanul felejtett ki a legjobbak közül, nem csupán az elődöntőre gondol: „Néha akkor éred el a legnagyobb sikert, amikor arra senki sem számít. Ki hitte volna 1987-ben a Portóról, hogy megnyeri a BEK-et? Aztán a döntőben parádézott Madjer, Juary és a portugál csapat többi játékosa, éppen a Bayern München ellen. Szóval, én arra készülük, hogy az idén a Lyon lesz a Porto."

Az Olympique eddigi szereplése (mármint a BL mostani kiadásában) valóban szép reményekre jogosít, hiszen a francia együttes mérlege így fest: 8 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 25-8-as gólkülönbség. A Bayern ezzel szemben 5 győzelmet, 1 döntetlent és 4 vereséget számlál - a német együttes nem játszott selejtezőt -, és a Fiorentinával szemben csak ritka mázlival jutott tovább. Viszont Torinóban 4-1-re legyőzte a - meglehet, romokban heverő - Juventust, és kiejtette a Manchester Unitedet (szintén nem kis szerencsével). Mellette szól még, hogy a Bundesligában talán döntő jelentőségű 2-1-et ért el a Schalke vendégeként, és legutóbb demoralizáló 7-0-lal küldte haza a Hannovert.

A legfőbb előnye azonban az, hogy immár a tizenharmadik BEK- és BL-elődöntőjét vívja. Laurent Blanc, a Bordeaux edzője azt mondta a Lyon elleni búcsú után: „Tapasztalatot nem lehet a szupermarketben vásárolni." Ezzel az Olympique Bajnokok Ligája-rutinjára célzott, s ha véleményét elfogadjuk (márpedig nem lehet vitatkozni vele), akkor az elődöntő újonca hátrányban van a négyek társaságának törzsgárdistájával szemben. Az más kérdés, hogy a Bayern legutóbb kilenc esztendeje jutott ilyen messzire az első számú európai klubtornán - akkor el is hódította a trófeát -, azaz a mostani csapat játékosainak hasonló újdonság az elődöntő, mint a Lyon labdarúgóinak. Valaha ez másként volt, és nem csupán Németországban emlékeznek arra büszkén, hogy 1974-ben az Újpest elleni elődöntővel kezdődött a nagy sorozat... Az eddigi tizenkét párharcból egyébként hetet nyert meg a Bayern, és a hétből négy alkalommal hódította el a serleget.

Ami nem mond semmit, az a két csapat egymás elleni BL-statisztikája, mivel abban 2 győzelem, 2 döntetlen és 2 vereség szerepel. A németek mégis az „FC Hollywoodot" tartják esélyesebbnek, miközben azt hangoztatják: „A Bayern legnagyobb ellenfele maga a Bayern."

Ám szerda este kiderülhet, hogy a Lyon is ott lesz Münchenben...

A Bayern eddigi elődöntői a BEK-ben és a BL-ben: 

 

1974: Újpest 1-1, 3-0; 1975: Saint-Etienne: 0-0, 2-0; 1976: Real Madrid 1-1, 2-0; 1981: Liverpool 0-0, 1-1 (a Liverpool jutott a döntőbe); 1982: CSZKA Szófia: 3-4, 4-0; 1987: Real Madrid 4-1, 0-1; 1990: Milan: 0-1, 2-1 (a Milan jutott a döntőbe); 1991: Crvena Zvezda: 1-2, 2-2; 1995: Ajax: 0-0, 2-5; 1999: Dinamo Kijev 3-3, 1-0; 2000: Real Madrid 0-2, 2-1; 2001: Real Madrid 1-0, 2-1. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.