Hollandia gyászba borult

Madrid belvárosában, a Pase de Recoletos sugárúton elhelyezett gigantikus kivetítőn mintegy 300 ezren nézték végig a VB-döntőt a negyven fokos melegben. A spanyol válogatott színeiben tündöklő vörös-sárga arcú, vállukon spanyol zászlót viselő szurkolók örömittas ünneplésbe kezdtek, miután a bíró lefújta a döntő csatát, amely a spanyol válogatott győzelmét hozta a hollandok felett, Andrés Iniesta góljának köszönhetően.

Könnyen meglehet, hogy emberemlékezet óta nem volt ekkora népünnepély Madrid utcáin. Ropogtak a petárdák, és színes rakéták világították meg a sötét eget. Akkor hágott tetőfokára a hangulat, amikor Iker Casillas kapus és csapatkapitány a magasba emelte a VB-trófeát. Az emberek özönlöttek az utcákra, a főváros közlekedését gyakorlatilag megbénította emberáradat, forgalmi dugók alakultak ki szerte Madridban.

A tévéközvetítésekből ítélve országszerte kirobbanó volt a hangulat, a spanyol városok főterei zsúfolásig megteltek lelkes drukkerekkel. Rengetegen ünnepeltek - spanyol zászlókat lengetve - Barcelónában is, ahol előző este több mint egymillió katalán tüntetett nagyobb autonómiát követelve Katalóniának.

Nade Hollandia... Traumáról és gyászról számoltak be internetes felületeiken a holland újságok azt követően, hogy az ország labdarúgó-válogatottja vasárnap este hosszabbításban 1-0-s vereséget szenvedett a spanyol csapattól a dél-afrikai világbajnokság fináléjában, ezzel harmadszor maradt alul vb-döntőben.

"Harmadik trauma az Oranje számára" - ezt a címet adta beszámolójának a De Telegraaf, melynek szakírója szerint "a 2010-es vb holland futballtraumaként vonul be a történelembe". A szerző keserűen állapította meg, hogy "a németektől (1974), majd az argentinoktól (1978) elszenvedett vereség után most a spanyolokkal szemben nem sikerült".

"Iniesta mélységes gyászba borította az Oranjét és Hollandiát" - állította a másik népszerű napilap, az AD internetes kiadása. "Egy vérfagyasztó este végén egyszerűen túlságosan nehéznek bizonyult megkaparintani a világbajnoki címet, a spanyol válogatott túl jó volt, még ha ez csak a hosszabbítás második felében mutatkozott is meg".

"Egy álom véget ért, Hollandia nem lett világbajnok" - foglalta össze a döntőt a NOS állami televízió híroldala, melyen a történtek illusztrációjaként a füvön síró Wesley Sneijder fotója volt látható.

A sokan nehezen dolgozták fel a vereséget: több tucat randalírozó szurkolót állítottak elő vasárnap éjjel Hollandiában. Hága utcáin mintegy 200 elkeseredett huligán tört-zúzott, közülük 40-et vittek be átmenetileg az őrszobára. Hasonló jelenetekre került sor Den Bosch-ban, Maastrichtban és Venlóban is. Az amszterdami szurkolózónában összegyűlt mintegy 180 ezer ember ugyanakkor különösebb incidensek nélkül távozott.

Az Oranje a nap folyamán érkezik haza Amszterdamba, de a játékosok egy külön kijáraton, a szurkolók és kamerák számára láthatatlanul hagyják majd el a Schiphol repülőteret. Beatrix királynő kedden fogadja a hágai palotában Bert van Marwijk együttesét, amely ezután az amszterdami főtéren találkozik majd a drukkerekkel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.