Brazília elbúcsúzott a világbajnokságtól

Hollandia teljesítményénél már csak Nisimura játékvezető produkciója volt gyöngébb az első negyeddöntő nyitó félidejében; az úgynevezett narancsmezesek ezúttal semmit nem mutattak (mutathattak) be abból a gyors, passzokra épülő, kombinatív futballból, amit elég magas szinten űznek, míg a japán bíró - igaz, a felek minden alkalmat megtaláltak arra, hogy rugdalják egymást - borzasztó színpadiasan, tekintélynélküliségét kompenzálva igyekezett dirigálni. Hát, nem sikerült neki.

Jó fej. Sneijder gólja.
Netherlands' Wesley Sneijder (2nd L) scores a goal during the 2010 World Cup quarter-final soccer match against Brazil in Port Elizabeth July 2, 2010. REUTERS/Eddie Keogh (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)

Ellenben a fölöttébb hatékonyan játszó, pillanatok alatt kontrára váltó braziloknak minden bejött; na jó, majdnem minden. Amíg Kaká pazar csavarása és Maicon bombája a parádézó Stekelenburgban halt el (mindkét lövést pompás akció előzte meg), addig Robinho megmozdulása már prímán célt ért. Még a 10. percben történt, hogy Felipe Melo - észlelve, hogy az összes holland középső középpályás és védő alszik - hanyag mozdulattal indította az üres terület felé meginduló Robinhót, aki talán maga is meglepődött a helyzetbekerülés egyszerűségén, mindazonáltal a kétségbeesett Robbennel a hátában (miként is került ő oda?) higgadtan mattolta a magára hagyott Stekelenburgot.

A folytatásban csak a legalábbis furán vezető Nisimura teljesítménye nem változott, a két részvevőé igen: a brazilok speciel teljesen leültek, a hollandok meg - a semmiből - föltámadtak. Ha az 53. percig olyan érzete lett volna az embernek, hogy a dél-amerikai társulat hátul vákuumcsomagolásszerűen zár, akkor nagyot lesett, mert Sneijder szabadrúgása után Julio Cesar és Felipe Melo egymást zavarta, ennek nyomán a hátvéd fejéről a saját kapujába jutott a labda, kisvártatva pedig Robben szögletét és Kuyt csúsztatását követően Sneijder álló védők gyűrűjében bólinthatott a hálóba.

A brazilok - érthetetlen leállásuk folytán - maguknak keresték a bajt, ráadásul „nullafutballuk" idegeskedéssel párosult: a 74. percben a már teljesen zavarodott Felipe Melo megtaposta Robbent, s mehetett zuhanyozni. A végjátékban Dunga együttese erőtlenül próbálkozott, a hollandok meg nem csupán lazán védekeztek, hanem olykor kispályás futballra jellemző jeleneteket rendeztek összeesett vetélytársuk kapujánál...

Egek, mekkora blama! Micsoda meglepetés!

HOLLANDIA-BRAZÍLIA 2-1 (0-1)
Negyeddöntő, Port Elizabeth, 46 000 néző. Jv.: Nisimura (japán).
Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Ooijer, Van Bronckhorst - Van Bommel, Sneijder, De Jong - Robben, Van Persie (Huntelaar, 85.), Kuyt.
Brazília: Julio Cesar - Maicon, Lucio, Juan, Michel Bastos (Gilberto, 62.) - Daniel Alves, Felipe Melo, Kaká, Gilberto Silva - Luis Fabiano (Nilmar, 77.), Robinho.
Gól: Robinho (10.), Felipe Melo (53., öngól), Sneijder (68.).

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.