Hoki-vb: csodacsapat és csürhecsoport

A nemzetközi szövetség súlyos szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha megismétlődik a szlovákok elleni lelátói cirkusz. Most megúsztuk egy figyelmeztetéssel.

Megkeserítette a magyar hoki ünnepét néhány magyar szurkoló péntek este Zürichben, a válogatott szlovákok elleni A csoportos premierjén. A csapat hősiesen küzdve, tizenhárom másodperc híján bombameglepetést okozott – van-e, aki még nem tudja, hogy Bartecko ekkor, 3:3-as állásnál ütötte a világbajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes győztes gólját? –, de, fájdalom, azt okozott a drukkerek egy csoportja is a magatartásával.

Előbb csak petárdák röpültek az amúgy impozáns látványt nyújtó, kétezer toroktól hangos, pazar hangulatú „magyar” szektorból, a meccs finisében pedig egy feketepólós csürhe (copyright by felháborodott valódi szurkolók) nekiesett a szlovákok egy csoportjának. Ráadásként aztán sikerült némi füttyöt vegyíteni a győztes tiszteletére felhangzó himnuszba, minek nyomán a legkevésbé sem csodálható – annál inkább elgondolkodtatóan szomorú –, hogy a Nemzetközi Jégkorong Szövetség hasonló eseteket korábban soha nem tapasztalt vezérkara (karöltve a svájci szervezőbizottsággal) súlyos szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha az elszigetelt kört érintő, mégis nagy vihart kavaró balhé megismétlődne.

Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára érdeklődésünkre elmondta, hogy – bár a tanácskozás a válogatott játékának elismerésével és a mérkőzés jelentős részében nagyszerű miliőt teremtő magyar tábor dicséretével kezdődött – feszengve ülte végig a vasárnap délelőtti értekezletet. Közölte, hogy az IIHF-rendezvényeken példa nélküli és elfogadhatatlan a pirotechnikai eszközök használata éppúgy, mint a lelátói rendbontás, vagy az ellenfél nemzeti himnuszának megbecstelenítése.

„Ebben a sportágban rendkívül komolyan veszik az írott és íratlan szabályokat” – jegyezte meg, és hozzátette: a vb-újonccal udvariasak és megértőek voltak, egyelőre nem született elítélő határozat, de amennyiben a következő mérkőzéseinken a legkisebb attrocitás történik, semmi jóra nem számíthatunk. „Ez nem a B csoport. Minden álmunk az volt, hogy ebben a mezőnyben szerepelhessünk, ami sikerült is, de az itteni szabályokat el kell fogadnia szurkolónak, vezetőnek és játékosnak egyaránt!”

Arra a kérdésre, hogy a történtek mennyiben befolyásolhatják a 2014-es világbajnokság rendezésére benyújtott – és itt, Svájcban elbírálandó – magyar pályázat sikerét, a főtitkár annyit mondott: „Ha a csapat játéka továbbra is A csoportos színvonalú lesz, és ha a közönség meghatározó többségének akarata érvényesül a tribünön, akkor még minden jóvátehető.”

A magyar válogatott vasárnap este negyed kilenctől a huszonnégyszeres világbajnok Kanada ellen lép jégre. Pat Cortina szövetségi kapitány bejelentette, hogy a kaput ismét a szlovákokkal szemben remeklő Szuper Levente védi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.