Heidum Bernadett 9. lett 1500 méteren

A kínai Jang Csou nyerte az aranyérmet a női rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában a szocsi téli olimpia szombati versenynapján. Heidum Bernadett, a szám magyar Európa-bajnoki ezüstérmese összesítésben 9. lett.

Az A döntőben az utolsó körökben nagy hajrát bemutató, ezzel sikert arató Csou mögött a dél-koreai Sim Szuk Hi lett a második, az olasz Arianna Fontana pedig a harmadik.

Heidum Bernadett harca az elődöntőben
Japan's Ayuko Ito (L rear) falls to the ice as Hungary's Bernadett Heidum (R) takes the curve during the women's 1,500 metres short track speed skating semifinal event at the Iceberg Skating Palace during the 2014 Sochi Winter Olympics February 15, 2014. REUTERS/Lucy Nicholson (RUSSIA - Tags: OLYMPICS SPORT SPEED SKATING) - RTX18VBS

Heidum Bernadett a B döntőben negyedik lett, de mivel a hét korcsolyázót felvonultató A fináléban egy dél-koreai versenyzőt a bírák utóbb kizártak, egy kínai pedig bukott és nem ért célba, a 25 éves magyar az összesített eredménylista kilencedik helyén fejezte be a viadalt. A szám másik magyar indulója, Kónya Zsófia a 36 fős mezőny 30. helyén zárt.

"Nagyon élveztem a versenyzést! Jó így korcsolyázni, hogy közben folyamatosan harsog a közönség, kell nekem ez az adrenalin!. Az elődöntő miatt nem vagyok csalódott, mert két kiváló versenyző vert meg, a B-döntőt sajnálom, mert akár második is lehettem volna, csak elszúrtam az előzési kísérletemet" - nyilatkozta Heidum a verseny után. A szám idei Európa-bajnoki ezüstérmesének felidézése szerint jól tartotta magát az elődöntőben, nem is érezte magát fáradtnak, aztán "hirtelen jött egy fal", amit nem tudott megmászni, mert nagyon besavasodott a lába. A kisfinálét azért bánja, mert három körrel a vége előtt a belülről indított előzési kísérlete nem volt megfelelően előkészítve. "Még egy kört kellett volna mögöttük haladni, s akkor megindulni. Miután nem sikerült, már nem volt időm újra előzési pozícióba kerülni" - mondta hibájáról Heidum, aki emiatt értékelte felemásra a szombati teljesítményét, mert a negyed- és elődöntőben saját megítélése szerint jól korcsolyázott, de ahogy fogalmazott, a B döntős bakiért kár volt.

A verseny után felszabadultnak és vidámnak tűnő Heidum beszélt a hátralévő 1000 méteres számról és a váltó B-döntőjéről is: előbbire azt a célt fogalmazta meg, hogy legalább egy kört szeretne menni, míg a stafétára azt mondta, nagyon felszívják magukat és ez már az edzéseken is látszik, meg akarják mutatni, hogy milyen is az igazi magyar csapat

A hazai közönség előtt szereplő Viktor An honfitársát, Vlagyimir Grigorjevet megelőzve nyerte a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számát. A 2006-os torinói játékokon még dél-koreaiként három aranyat nyert Annak ez volt az első olimpiai győzelme orosz színekben, egyben Oroszország első ötkarikás diadala is ebben a sportágban. A házigazdák két versenyzője mögött a döntőben nagyot hajrázó holland Sjinkie Knegt ért célba harmadikként.

A szám magyar indulói közül az összesített eredmények alapján Liu Shaolin Sándor a 16., Knoch Viktor a 18., Béres Bence pedig a 26. helyen zárt a 32 fős mezőnyben.

A lengyel Zbigniew Brodka nyerte szombaton a férfi gyorskorcsolyázók 1500 méteres viadalát a szocsi téli olimpián. A szám egyetlen magyar indulója, Nagy Konrád 26. lett. "A rajtom lassú volt, de aztán kiválóan futottam, ezen a jégen ez a reális idő" - értékelte futamát Nagy Konrád, aki egy éve döntötte el, hogy rövidpályáról nagypályára vált, de csak augusztusban kezdte meg az edzéseket az új műfajban. Kiemelte, nagy dolog, hogy ilyen rövid idő alatt kiharcolta a részvételi jogot, de hozzátette: ha már itt volt, szeretett volna az első húszban végezni a negyvenfős mezőnyben. Mint mondta, a rövidpályás szakágat továbbra is látványosabbnak tartja, de neki jobban fekszik ez a műfaj, mert ez kizárólag az erőről és állóképességről szól, neki pedig sosem volt erőssége az előzgetés, amire viszont itt nincs is szüksége.

Rövidpályás gyorskorcsolya, női 1500 m:

1. Jang Csou (Kína)
2. Sim Szuk Hi (Koreai Köztársaság)
3. Arianna Fontana (Olaszország)
...9. Heidum Bernadett
...30. Kónya Zsófia

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1000 m:

1. Viktor An (Oroszország)
2. Vlagyimir Grigorjev (Oroszország)
3. Sjinkie Knegt (Hollandia)
...16. Liu Shaolin Sándor
...18. Knoch Viktor
...26. Béres Bence

Gyorskorcsolya, férfi 1500 m:

1. Zbigniew Brodka (Lengyelország) 1:45.006 perc
2. Koen Verweij (Hollandia) 1:45.009
3. Denny Morrison (Kanada) 1:45.22
...26. Nagy Konrád 1:48.12

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.