Hegyi Iván: És mindig a spanyolok nyernek

A NOL a futball Eb alatt naponta két "plusz" cikket közölt felkért publicistáktól. E csapat tagjai ma sorra értékelik a játékot, és összeállítják Eb-válogatottjukat.

A futballt egyszerre tizenegyen játsszák, és mindig a spanyolok nyernek. Ez a modern idők tapasztalata, Gary Lineker – a németekre vonatkozó – mondásának szavatossága réges-rég lejárt. Már, ha elhangzása idején is volt egyáltalán alapja. Mert a németek az utóbbi húsz esztendőben egy aranyat nyertek csupán – az 1996-os Európa-bajnokságon –, noha ez idő alatt hat Eb-t és öt vb-t rendeztek. Sőt azt a szégyent is meg kellett érniük, hogy két egymást követő kontinenstornán (2000, 2004) egyetlen győzelmet sem arattak, és egy, illetve két szerény ponttal már a csoportmérkőzések után felhangzott az "auf Wiedersehen".

Brazíliára már jobban illett volna az angol csatár szövege, hiszen a dél-amerikai válogatott 1994 és 2005 között tíz döntőt játszott, és hetet megnyert (három vb-döntőből kettőt, négy Copa America-csúcstalálkozóból hármat, három Konföderációs Kupa-döntőből kettőt). De ez is már a múlt: Brazília 1994 júliusától 2001 áprilisáig, majd 2002 júliusától 2007 januárjáig egyfolytában a világrangsor élén állt, ám 2010 júliusától napjainkig – szintén megszakítás nélkül – a spanyolok vezetik a FIFA-listát.

Mert valóban ők a legjobbak.

Abban, hogy 4-0-ra nyerték a mostani Eb-döntőt, az is benne van: az ellenfél az utolsó fél órában tíz játékossal futballozott (pontosabban: volt – vagy nem volt – a pályán). A létszámhátrány tény, az persze egyáltalán nem biztos, hogy tizenegy labdarúgóval szemben nem lett volna 4-0. Mert 2-0-ig is úgy ment a "tiki-taka", hogy az ember csak bámult, de még inkább tágra nyílt a szeme, mint máskor, mert az ellenfél az olasz együttes volt, melynek tagjai messzemenően taktikusak, kitűnően olvassák a játékot, kis területen is biztonsággal futballoznak, a védekezésük – mind a középpályán, mind hátul – elsőrangú.

Ha nem a csúcsformát produkáló spanyol válogatott a vetélytárs.

A Santos érezhette azt a klub-világbajnokság – szintén 4-0-lal zárult – döntőjében a Barcelonával szemben, amit az olasz válogatott játékosai élhettek át Kijevben a spanyolok ellen. Ennyire sem a príma brazil együttest, sem a kiváló squadra azzurrát nem alázták még meg, noha a riválisnak a megszégyenítés a legkevésbé sem állt szándékában. Csak egyszerűen nem engedte, hogy a vetélytárs találkozzék a labdával...

Ezért is kezdtem azzal, hogy a futballt tizenegyen játsszák, pedig a Lineker-mondás huszonkettőről szólt.

Ám ha a spanyolok belekezdenek páratlan passzjátékukba, akkor a másik tizenegy mintha ott sem volna...

Az All Star csapat: Casillas – Lahm, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – David Silva, Busquets, Pirlo, De Rossi, Iniesta – Cristiano Ronaldo.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.