Hegyi menők

Két magyar csapat részvételével ma kezdődik Barcelonában a vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntője. Benedek Tibor szövetségi kapitány szerint a Final Six mezőnye rendkívül kiegyenlített, de a Szolnok és az Eger közül kétségkívül az előbbi táplálhat merészebb reményeket.

A sportág legrangosabb európai klubtornáján 1964-ben – vagyis több mint fél évszázada – avattak először győztest (az akkor még jugoszláv Partizan Belgrád együttese volt az), ám a sorozat történetének legújabb kori szakasza csupán tavaly kezdődött: 2014-ben szerepelhetett először hat csapat a végjátékban. A múlt évi döntőben a házigazda Barceloneta együttese győzött, s annyiban mindenképpen folytatódik a széria, hogy a ma kezdődő háromnapos csúcstalálkozót is a katalán főváros nevezetes hegyén, a Montjuicon, az 1992-es olimpia pólótornájának is otthont adó Bernat Picornell uszodában rendezik.

A selejtezőcsoportok győztesei eleve a legjobb négy között tudhatják magukat, a magyaroknak azonban még meg kell tenniük az elődöntőbe vezető lépést: előbb az Eger csapata száll medencébe a horvát Jug Dubrovnik ellen, majd a – mások mellett a Varga testvéreket is felvonultató – Szolnok következik a már emlegetett Barcelonetával szemben. A válogatott szakvezetője, Benedek Tibor szerint mindkét garnitúrának jók az esélyei.

– Noha vitán felül áll, hogy jelenleg a Szolnok nemcsak odahaza a legerősebb csapat, hanem Európában is a topfavoritok közé tartozik, azt gondolom, az egriek is erényt kovácsolhatnak magyar bajnoki kudarcukból. Mivel az OB I-ben nem jutottak a döntőbe, a Bajnokok Ligájára összpontosíthattak, s kipihenten várhatják a rájuk váró feladatokat – foglalta össze véleményét a játékosként háromszoros olimpiai bajnok tréner, aki azt is hozzáfűzte: – Kérdés, a Szolnok mennyire képes elviselni a terhet, hogy szurkolói abban reménykednek: az együttes szombaton a trófeáért mérkőzik.

Benedek kapitány szerint egyébként Spanyolországban fehéren-feketén kiderül, valóban olyan erős-e a magyar bajnokság, mint ahogyan azt idehaza gondolják. Tény: az immár kivétel nélkül itthon játszó klasszisok remek színvonalú sorozatban edződnek –nyilván nem véletlen, hogy a magyar póló duplán érintett a fél tucat legjobb között –, de hogy mit ér mindez a legtajtékosabb nemzetközi vizeken, arra majd az előttünk álló napok adnak hiteles választ. Bár – így a szakvezető – az mindenképpen elgondolkodtató: miközben az utóbbi években a szerbek domináltak a világversenyeken, a Final Sixben nem képviseltetik magukat...

Akárhogyan is, a honi vízilabdasportra klubszinten is ráférne már egy igazi siker. Mert – különös vagy sem – a BL (korábban BEK) történetében mindössze hatszor fordult elő, hogy magyar garnitúra hódította el a serleget (kétszer-kétszer az OSC és a Vasas, egyszer-egyszer az Újpest és a Honvéd). Ráadásul a legutóbbi diadalnak, a Kovács István vezette Honvéd elsőségének is tizenegy esztendeje már...

Bár a hangzatos „most vagy soha!” megfogalmazásig nem mennénk el, azért a „most”-ban erősen reménykedhetünk.

A Bajnokok Ligája hatos döntőjének menetrendje

Ma: Eger–Jug Dubrovnik, 18; Barceloneta–Szolnok, 19.30.

Holnap: az ötödik helyért, 16.30; Eger/Jug Dubrovnik–Primorje Rijeka, 18; Barceloneta/Szolnok–Pro Recco, 19.30.

Szombat: a harmadik helyért, 18; döntő, 19.30.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.