Hegedűs Csaba maradt a birkózó szövetség elnöke

Újabb öt évre Hegedűs Csaba marad a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, miután a szombati tisztító közgyűlésen elnyerte a küldöttek szavazatainak többségét kihívójával, Ritter Árpáddal szemben.

A 121 szavazásra jogosult küldött közül 120-an adták le voksukat, közülük 78-an az eddigi elnökre, míg 42-en a Magyar Birkózó Liga jelöltjére voksoltak. "Árpi, továbbra is számítok a munkádra és segítek, hogy ezt a hátrányt, amit most elszenvedtél, a jövőben behozd" - mondta győzelmének kihirdetését követően a szövetséget 1992 irányító sportvezető. "Köszönöm a bizalmat, s azoknak is köszönöm, hogy eljöttek, akik nem rám szavaztak, mert hiszem, hogy a jövőben közösen kell dolgoznunk a birkózásért."

"Gratulálok elnök úrnak a győzelemhez, sok sikert kívánok neki a következő időszakra. A jövőben természetesen továbbra is a birkózásért szeretnék dolgozni" - mondta Ritter Árpád.

A közgyűlésen a birkózás színe java megjelent, a küldöttek mellett a sportág rég- és közelmúltjának nagyságai, így többek között Polyák Imre, Varga János, Növényi Norbert, Komáromi Tibor, Repka Attila, Sike András, Berzicza Tamás, Bárdosi Sándor, Aubéli Ottó és Virág Lajos.

A 11 óra után kezdődött ülésen kezdésként az elnökség beszámolóját kommentálták a küldöttek pro és kontra, néhol személyeskedő hangvételben. A váltás mellett kiállók közül többen azon véleményüknek adtak hangot, hogy jelenleg diktatórikus módszerekkel irányítják a szövetséget, s akinek ellenvéleménye van, azt elnyomják. Felrótták az utánpótláskorúak jelenlegi zavaros válogatási rendszerét, s azt, hogy a szövetség nem finanszírozza a versenyzők kiutazását a viadalokra az arra érdemeseknek, ami azt eredményezi, hogy a fiatal versenyzők számára nem lesz cél, motiváció, hogy folytassák a birkózást. A pénzügyek átláthatatlanságát, a támogatások elosztásának rendszerét is bírálták többen, célozva többek között a Sport XXI által kapott 30 millió forint 30 százalékának sorsára, melyről nem az illetékes bizottság, hanem az elnökség döntött. Szintén többen sérelmezték az egyesületek nehéz helyzetét, de többen az elmúlt időszak eredményeit sem tartották megfelelőnek.

A pénzügyekkel kapcsolatos felvetésekre Gáspár Tamás, a szövetség igazgatója reagált, s hangsúlyozta, hogy a támogatások előre meghatározott, objektív szempontok alapján kerülnek elosztásra. Hegedűs Csaba elnöki válaszában cáfolta az utánpótlás elhanyagolását, kiemelte, mindent megtesznek azért, hogy az utánpótlás viadalokon elinduljanak a legjobbak. A szakosztályok támogatásánál példaként említette az FTC új birkózócsarnokának ügyét, melynek megépítésére már megállapodás is született nem utolsó sorban lobbitevékenységének köszönhetően. Jelezte, hogy rendszeresen sikerül önkormányzatoknál támogatást szereznie a helyi klubok számára. Az eredményekkel kapcsolatos kritikákat pedig meggondolatlannak nevezte tekintve például, hogy az elmúlt öt évben 59 érmet szereztek a magyar sportolók a különböző korosztályos és felnőtt világversenyeken.

Az elnökségi beszámolót ezt követően egyhangúlag fogadta el a közgyűlés, majd a két elnökjelölt ismerte programját.

A kétszeres szabadfogású Európa-bajnok Ritter Árpád kezdésként jelezte, nem célja a vádaskodás, melyre szerinte itt semmi szükség. A legfontosabbnak az összefogást nevezte. Ismertette a már korábban közölt programját, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi források átcsoportosításával sokkal hatékonyabban lehetne támogatni a versenyzőket, edzőket, s egyesületeket egyaránt. Kitért a versenyrendszer átalakításának, s a válogatási alapelvek lefektetésének szükségességére, az átlátható gazdálkodás fontosságára és a médiakapcsolatok, -megjelenések javítására.

Hegedűs Csaba egyetértett a sárdobálás szükségtelenségével, s az összefogás fontosságával. Jelezte, a folyamatosságra törekszik, folytatni kívánja, amit eddig tett. A csapatbajnokság rendszerének megreformálását ő is hangsúlyozta. Az utánpótlással kapcsolatban elmondta, Budapest és Orosháza után az ország több más pontján szeretne Mr. Tus iskolákat létrehozni. Komoly lehetőségeket lát a régiós szövetségek, régiós versenyek kialakításában, többek között azért, mert az Európai Unió is régiós beruházásokban gondolkodik. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg, hogy már működik a szövetségben pályázat figyelő csapat, melyre a jövőben is nagy feladat hárul.

A programok ismertetése, majd néhány hozzászólás után tartották meg a szavazást, melyen nagy fölénnyel győzött a magyar sport 100. olimpiai bajnoka.

"Természetesen örömöt érzek, nagy boldogságot, de egy kicsit szomorú is vagyok, mert nagyon sok hamis vád ért" - nyilatkozta az MTI-nek az újraválasztott elnök. "Továbbra is a tisztességre fogok törekedni. Tüske nem marad bennem, mostantól dolgozni kell tovább, mert rengeteg a tennivaló".

"Kicsit csalódott vagyok, mert előzetesen több szavazatra számítottam" - értékelt Ritter Árpád. "Természetesen nem szeretek veszíteni, de talán később kicsit átértékelődik bennem ez a kudarc. Tudom, hogy sokat kell még fejlődnöm, de természetesen dolgozok tovább a budapesti szövetség élén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.