Hármasugrás

A világ négy legértékesebb futballklubja közül találkozott kettő szerda este a Nou Camp stadionban. A második helyezett Barcelona – a Forbes magazin most közzétett összeállítása szerint – 2,07 milliárd angol fontot ér, míg a negyedikként következő Bayern München 1,54 milliárdot kóstál. (Vezet a Real Madrid 2,13 milliárddal, harmadik a Manchester United 2,03 milliárddal.)

A mérkőzés különlegessége – a vetélytársak klasszisán túl – Pep Guardiola hazatérése volt: a „tiki-taka” atyja ezúttal a Bayern Münchent dirigálta Katalóniában. Az első félidőben azonban eredeti csapata irányított, és csak azért nem szerzett vezetést, mert Suarez, majd Daniel Alves ziccert rontott. Mindkét esetben Neuer védett, nem úgy, mint a szünet utáni szakaszban, amikor Messi és Neymar valósággal megsemmisítette a kapust és a bajor csapatot.

Mesés emelés: ez volt Messi második gólja
Mesés emelés: ez volt Messi második gólja
Paul Hanna / Reuters

Az argentin ikon előbb rövid sarkos lövéssel lepte meg Neuert vagy tizennyolc méterről, miután Daniel Alves kiválóan megjátszotta, majd ragyogó csellel csapta be Boatenget, s aztán mesés mozdulattal emelt a kapus mellett a hálóba. A brazil pedig kiugrott és menthetetlenül befejezett, így a hetvenhatodik percben még 0-0 volt, a kilencvenedikben már 3-0...

További unikum, hogy Luis Enrique, a katalán együttes edzője pályára küldte Rafinhát, így az 1994-ben világbajnoki címet nyert brazil Mazinhónak két fia is szerepelt a BL-elődöntőn: az egyébként (hm...) spanyol válogatott Thiago Alcantara a Bayern Münchenben futballozott. Nem mellesleg, volt egy másik Rafinha is; ő ugyan csak névrokona a barcelonai középpályásnak, de brazil és nem váltott hazát.

A rangadók rangadóján elért háromgólos győzelem a Barca döntőbe jutását valószínűsíti, mert az előnyt még inkább megnyugtatóvá teszi katalán szempontból, hogy a Bayern nem ért el gólt a Nou Campban.

S – teszik hozzá pajkosan Barcelonában – nincs Messije és Neymarja sem...

Törvény és örvény

A Spanyol Labdarúgó Szövetség szerdán közleményben tudatta: május 16-tól felfüggeszti az összes országos és helyi küzdelemsorozatot. (A La Ligában május 17-én rendeznék az utolsó előtti fordulót, benne az Atletico Madrid–Barcelona rangadóval.) A szervezet a szerdai elnökségi ülése után döntött az összes küzdelemsorozat beszüntetéséről. A háttérben a szövetség, valamint a spanyol oktatási, kulturális és sportminisztérium közötti, mindenekelőtt televíziós jogdíjakkal kapcsolatos csata áll.

A jogdíjakat érintő kollektív szerződéssel kapcsolatos új törvényt a múlt héten fogadta el a törvényhozás. Az eddiginél egyenlőbb pénzelosztást lehetővé tevő törvényt a spanyol profiliga támogatta, a szövetség és annak elnöke, Angel Maria Villar – a játékos-szakszervezettel egyetemben – ellenezte. A szövetség súlyosan sérelmezi, hogy a kormány nem vonta be a törvény előkészítésébe.

A szövetség már januárban jelezte, hogy ha nem tud megegyezni az állami vezetőkkel, akkor akár az összes spanyol küzdelemsorozatot felfüggeszti. A mostani határozattal egy időben viszont azt is tudatta: kész a további tárgyalásokra. A jelenlegi döntés 600 ezer játékost és 30 ezer mérkőzést érint.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.