Hamilton nyert, mégis örültek az olaszok

Hamilton utolérhetetlen volt, de Sergio Perez és Fernando Alonso alakította a legnagyobbat az Olasz Nagydíjon. Vettel és Button kiesett Monzában, a kétszeres spanyol világbajnok továbbra is vezeti a pontversenyt.

Három boldog ember – így konferálták fel a pódium felé tartó dobogósokat a vasárnapi Olasz Nagydíjat követően, s ezúttal nem csupán közhelyes szófordulatról volt szó. Valóban elégedett volt minden érintett: Lewis Hamilton (McLaren) fölényes győzelmének, a fiatal Sergio Perez (Sauber) bravúros második helyének örülhetett, Fernando Alonso (Ferrari) pedig annak, hogy harmadikként is növelni tudta előnyét az összetett pontversenyben.

Hamilton már a szombati kvalifikáción is utolérhetetlen volt, az őt követők – sorrendben Jenson Button (McLaren), Felipe Massa (Ferrari), Michael Schumacher (Mercedes), Sebastian Vettel (Red Bull) – még csak megszorítani sem tudták, így nem okozott különösebb meglepetést, hogy vasárnap rajt-cél győzelmet aratott.

Perez és Alonso dobogós helye azonban már korántsem volt ennyire magától értetődő. A kétszeres világbajnok ugyanis egy technikai hiba miatt csak a tizedik pozícióból startolhatott, a mexikói Perez pedig tizenkettedikként állhatott fel a rajtrácsra.

A sima startot követően Alonso „erőből” küzdötte át magát az élmezőnyön, csak a pontversenyben akkor még második helyen álló Vettel megelőzése okozott kellemetlen perceket számára. A német ugyanis túlságosan erőszakosan védte pozícióját, s eközben Alonsót kiszorította a pályáról. Megmozdulásáért áthajtásos büntetést kapott, s ha ez nem lett volna elég neki: a pontszerzésről is le kellett mondania mivel megadta magát kocsija. Hasonlóképp járt Button, legalábbis, ami a technikai hibát illeti: alighanem másodikként ér célba, ha a McLaren végig bírja a versenyt.

Mindeközben Perez sem tétlenkedett: a futam első felében gyorsan, de taktikusan hajtott, a többiekétől eltérő bokszstratégiájának köszönhetően „hozott” pozíciókat, a verseny második etapjában pedig friss gumikon elképesztő tempót diktált, ragyogó előzéséket bemutatva kapaszkodott fel a második helyig.

A futamon Felipe Massa (Ferrari) negyedik, Kimi Räikkönen (Lotus) ötödik, Michael Schumacher (Mercedes) hatodik, Nico Rosberg (Mercedes) hetedik, Paul Di Resta (Force India) nyolcadik, Kamui Kobayashi (Sauber) kilencedik, Bruno Senna (Williams) pedig tizedik lett.

Az összetett pontversenyt továbbra is Fernando Alonso vezeti, 179 pontja van. Második a 142 pontos Lewis Hamilton, harmadik pedig Kimi Räikkönen 141 ponttal.

Lewis Hamilton és Fernando Alonso is nagyon örült Monzában
McLaren Formula One driver Lewis Hamilton (L) of Britain sprays champagne on the podium with third placed Ferrari Formula One driver Fernando Alonso of Spain, after winning the Italian F1 Grand Prix at the Monza circuit September 9, 2012. REUTERS/Stefano Rellandini (ITALY - Tags: SPORT MOTORSPORT F1)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.