Hamilton nyert a Japán Nagydíjon, beállította Senna csúcsát

A Mercedes pilótája az első körben előzte meg a csapattárs Rosberget, és bár egy versennyel több kellett neki,  beállította Ayrton Senna 41 futamgyőzelmes csúcsát.

A Mercedes brit pilótája nyerte a Forma–1 vasárnap Szuzukában rendezett Japán Nagydíját. Hamilton az első körben előzte meg az élről induló csapattársát, a német Nico Rosberget. Harmadikként a ferraris Sebastian Vettel futott be, a negyedik helyet pedig Kimi Räikkönen szerezte meg.

Fotó: Toru Hanai / Reuters

Hamiltonnak idén ez a nyolcadik futamgyőzelme, amellyel 48 pontra növelte az előnyét a világbajnoki pontversenyekben második Rosberg előtt, és beállította példaképe, Ayrton Senna 41 futamgyőzelmes csúcsát – igaz ehhez egy versennyel több kellett neki, mint az 1994-es San Marinó-i Nagydíjon balesetben elhunyt háromszoros világbajnok brazil pilótalegendának.

A pole pozícióból induló Rosberg gyakorlatilag a rajtnál elveszítette a Hamilton elleni csatát, így a legtöbb, amit elérhetett, a második hely volt. A harmadik helyen a négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel (Ferrari) ért célba. A rajtot mindkét Mercedes jól kapta el, Hamilton azonban az első kanyarban Rosberg mellett maradt, s a kigyorsításnál egy agresszív előzéssel elment csapattársa mellett, a német pilóta pedig néhány másodpercre elhagyta a pályát, így további két helyet esett vissza. Az első kör végén Hamilton, Vettel, Bottas volt a sorrend a dobogós pozíciókban.

Az első kerékcserék után nem változott a helyzet az élen, Rosberg megpróbált Bottas elé visszatérni a pályára, ez nem sikerült neki, egy körrel később azonban a célegyenes előtti lassítóban megelőzte a finnt, így feljött harmadiknak.

A 30-31. körben előbb Rosberg, majd Vettel is a boxban járt friss abroncsokért, de a Mercedes német pilótája gyorsabb volt, s jobban jött ki a párharcból, így már második volt Hamilton mögött. A vezető pozícióban száguldó brit címvédő szintén letudta második kerékcseréjét, s magabiztosan maradt az élen.

Hamilton a folytatásban és a hajrában is uralta a mezőnyt, így öt futammal a világbajnoki sorozat vége előtt jelentős lépést tett harmadik vb-címének megszerzése felé.

Emiatt egyébként volt, aki inkább már csak fanyalgott. „Ez a verseny most már olyan, mint egy szamuráj a kardja nélkül” – mondta honfitársa 48 pontos előnyéről Jenson Button, aki a McLaren pilótájaként most a 16. helyen ért célba. Magát Hamiltont persze nemigen zavarták ezek a hangok. „Egyelőre úgy tűnik, mintha nem is lenne igaz” – nyilatkozta a verseny után Senna csúcsának a beállításáról, hozzátéve, hogy a Mercedes a legjobbját hozta Szuzukában, eltérően attól, amit Szingapúrban lehetett látni a csapattól.

Bár a BBC kommentárja szerint a verseny „nem volt a legizgalmasabb és nem a legrosszabb”, egy éve, 2014. október 5-én Szuzukában érte baleset a Forma–1 egyik legnagyobb reménységének tartott francia pilótát, Jules Bianchit, aki idén július 17-én belehalt a sérüléseibe.

A világbajnokság két hét múlva Szocsiban folytatódik.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.