Hamburg visszalépett az olimpiai pályázattól, Budapestnek három ellenfele maradt

A németországi városban vasárnap népszavazáson bukott el az erről szóló kérdés.

Hamburg nem fog pályázni a 2024-es olimpia megrendezésére. A Hanza-városban vasárnap tartották a népszavazást a kérdésről, és a referendumon részt vevők 51,7 százaléka nemet mondott a lehetőségre. A népszavazáson 652 817 jogosult járult az urnák elé.

Olimpia-ellenes grafitti Hamburgban
Olimpiaellenes graffiti Hamburgban
Marcus Brandt / MTI/EPA

Vasárnap tartottak egy referendumot a vitorlásversenyek helyszínéül szolgáló Kielben is, ahol a többség az olimpiai pályázat mellett voksolt, de a hamburgi elutasítás mellett ennek nincs jelentősége. A hamburgi olimpiapárti kampány egyik vezéralakja, Nikolas Hill egyébként a 2006-os németországi futball-világbajnokság körül kirobbant korrupciós botrányt tette felelőssé a vasárnapi népszavazás kudarcáért.

Két év alatt ez már a második alkalom, hogy egy németországi város nemet mond az olimpiai pályázatra. 2013-ban a müncheniek utasították el a nevezés ötletét a 2024-es téli játékokra. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a német Thomas Bach.

A hamburgi visszalépés azt jelenti, hogy a rendezésre jelentkező Budapestnek már „csak” három várost – Los Angelest, Párizst és Rómát – kell megelőznie a ötkarikás játékok vendégül látásáért. Közülük a befutót a NOB 2017-es limai kongresszusán választják ki.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.