Hamburg lesz Budapest ellenfele

A hamburgi olimpia drukkerei hétfő este abban a csarnokban ünnepelték belföldi győzelmüket Berlin pályázata felett, ahol 2024-ben (vagy négy évvel később, 2028-ban) az ötkarikás kézilabda küzdelmeket rendeznék. Mint megírtuk, Budapest is bejelentkezett a 2024-es olimpia megrendezésére, így Hamburg lesz az egyik "ellenfele" a magyar fővárosnak.

A Német Olimpiai Bizottságot egyébként nem a már most alkalmas sportlétesítmények száma győzte meg, hanem a helyi polgárok elkötelezettsége. Magyarországgal ellentétben ugyanis a pályázó német városokban népszavazást írtak, így a helyiek is beleszólhattak abba, szeretnék-e, ha olimpiát rendeznének városukban.

A szervezet számára komoly arcvesztést jelentett, hogy a müncheni szavazók elutasították a városukba tervezett téli olimpiát. Úgy érezték, még egy kudarc már nem fér bele a pályázat előtt kötelezően előírt népszavazáson. Míg Berlin lakosainak 55 százaléka támogatja a játékok megrendezését egy reprezentatív felmérés szerint, Hamburgban ez az arány 64 százalék.

Németország második legnagyobb városának polgármestere kockázatok és mellékhatások nélküli olimpiát ígér, és esküszik: hitelt sem fognak felvenni a tervek megvalósítására. Hamburg az Elbára építené rá az "emberi léptékre" méretezett játékokat, és egy lepusztult ipar- és kikötőterületet vonna be általa a város életébe.

Olimpiai pályázat is lehet a 200 milliós terv mögött

Kétszázmillióért rendelt koncepciótervet a magyar kormány a Hajógyári-sziget déli csücskének hasznosítására. A fejlesztésre kijelölt terület a sziget alig harmada, ráadásul éppen az a terület, amelyet a városlakók többsége nem is használ.

A Német Olimpiai Bizottság tudja, hogy a nemzetközi versenybe esélytelenebb pályázóját küldi, de a lakosok támogatása ez alkalommal fontosabb volt, mint a főváros vonzereje.

A német sajtó gratulál a döntéshez, egyedül azt bánja, hogy a berlini pályázatról lemondva annak az esélye is elveszik, hogy az ország szembenézzen a bombasztikus sporteseményekre rátelepülő náci propagandával, ami az olimpiákat bizonyos mértékben a mai napig szennyezi.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.