Ha darts, legyen darts

Forralt bor, mézeskalács, plüsstakaró. Ül a család a díványon, és tátott szájjal bámulja a tévét estéről estére, s bár az ünnepi idillbe rendre belehasít, hogy „száznyolcvan pont, maximum!”, azért nagyon rendben van minden. De most egy kicsit bánatos mindenki, mert három hét után véget ért az egyik profi darts-vb. Igaz, a másik már el is kezdődött.

– Nahát, Phil, ez kicsit amatőr volt... – jegyzem meg lábat puffon pihentetve, hasat kidüllesztve, amikor a tizenhatszoros világelső angol képtelen beletalálni a dupla tizenhatos mezőbe, s ezzel visszaadja az esélyt Gary Andersonnak. A háttérben ezrek tombolnak a sörasztaloknál korsóval a kezükben, s noha a látvány alapján a gyanútlan látogató arra gondolhatna, a tiroli tehénlehajtást ünneplik kapatos fiúk és lányok, a képernyőt fixírozva hamar kiderül: ez egészen más kávéház.

Anderson: nem volt mese. Jobbra Taylor
Anderson: nem volt mese. Jobbra Taylor
Sean Dempsey / MTI

Nevezetesen az elegáns londoni Alexandra Palace, amelyben a PDC (Professional Darts Corporation) legjobbjai kergetik az őrületbe híveiket, s oszlatják porrá a legcsekélyebb kétséget is: bizony nem gyerekjáték az, amit ők csinálnak. Miközben a háttérből hol indulókat harsog a nép, hol egyszerűen kedvence nevét skandálja vagy éppen az ellenfelet zrikálja, a pódiumon rezzenéstelenek a tekintetek. Órákon át tartó feszült koncentráció, folyamatos matekozás, ámulatba ejtő csata a pszichével, hullámhegy és hullámvölgy, milliméterek ide vagy oda...Mi kellene még az izgalomhoz?

Hasít is a darts világszerte, akár a nyíl a tábla felé, amit pedig Phil Taylor és Anderson művel egymással a döntőben, az maga a példabeszéd, az élő PowerPoint-bemutató az „így kell játszani” és „ezért szeretjük” szlogen jegyében. Az ötvennégy éves, felülmúlhatatlan angol legenda meg a negyvenöt esztendős skót trónkövetelő a végsőkig feszíti a húrt: a hét nyert játszmáig tartó meccsen a lehetséges tizenhárom szett mindegyikét végigélvezheti a közönség. Pályafutása során először Anderson győz, s ki tudja, hogy az óriási trófea magasba emelése tölti-e el nagyobb büszkeséggel vagy az, hogy a legek legje, Taylor ott, helyben kezet csókol neki.

A huszonegy ország hetvenkét versenyzőjéből a harmadik hét végére állva maradó, „repülő skótnak” becézett bajnok 250 ezer fontot (több mint százmillió forintot) kasszíroz, de ez az összeg aprópénz ahhoz képest, amit a krém egy-egy szponzori szerződéssel zsebre tesz. Éppen az anyagiak „maximalizálása” volt a célja Taylornak, amikor az élére állt a mozgalomnak, amely 1994-ben létrehozta a PDC-t, egyszersmind kettészakította a darts világát. Míg az „övéi” a krémet és a pénzeszsákokat képviselik, a BDO (British Darts Organisation) égisze alatt versenyzők – a második vonal tagjai? – szoros kapcsolatot ápolnak a sportág hivatalos nemzetközi szövetségével, a „mennyiség” sokasága fölé is ernyőt tartó WDF-fel (World Darts Federation).

Nehezen követhető? Hát persze, de ez legyen a legnagyobb baj. Mert miközben a Magyar Darts Szövetség Istvánmezei úti irodájában egy nappal a vb-döntő után megállás nélkül csöng a telefon, a súlyos fertőzés tüneteit produkáló tévénéző már dörzsöli a kezét: szombaton kezdődött és vasárnapig tart a BDO világbajnoksága.

Jelzem, a nagyobbik srác már megrendelte közelgő névnapjára az ajándékot: egy profi dartstáblát.

Ha lehetséges, Taylor-nyilakkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.