Győzelem a sokk alatt – Fenyvesi Csaba halálára

Súlyos betegségben, hetvenkét éves korában elhunyt Fenyvesi Csaba ­háromszoros olimpiai bajnok párbajtőrvívó.
Az izraeli ­sportolók elleni szeptember 5-i terrorakció másnapján lett a párbajtőrvívás olimpiai ­bajnoka 1972-ben Münchenben, mert a döntőt a támadás miatt elhalasztották. Mint mindenki, sokkhatás alatt állt, de az aranyérem végül az övé lett. Néhány nap múlva a válogatott tagjaként is a dobogó felső fokára állhatott, így az 1968-as csapat­diadal után már háromszoros olimpiai bajnoknak vallhatta magát.
Fenyvesi Csaba
Fotó: MTI/archív

A BVSC versenyzőjének ­szinte kötélből voltak az idegei, s ő maga technikailag kifogástalannak mutatkozott a páston. Sokoldalúságára jellemző: itthon ötször lett a tőrvívás legjobbja. Ám az igazi fegyvere a párbajtőr volt, e szakágban egyéniben és csapatban összesen tízszer nyert magyar bajnoki címet. A vb-ken három arany-, két ezüst- és három bronzérmet érdemelt ki.

Pályafutása befejezése után a vasutasklub vívószakosztályának elnöke, a hazai szövetség elnökségi tagja volt, majd 2001-től a válogatott párbajtőr-fegyvernemi menedzsere lett.

A civil életben is jeleskedett: rákkutató sebészszakorvosként és klinikai adjunktusként dolgozott. Miután jelentős eredményeket ért el a daganatsebészetben, 1994-től egy amerikai alapítvány rákkutató intézetének orvos igazgatójává nevezték ki.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.