Tét nélküli meccsen magyar győzelem

Az első félidő hajrájától nyújtott remek játékának köszönhetően bravúrgyőzelmet aratott az aranyesélyes norvégok ellen a magyar női kézilabda-válogatott a horvátokkal közös rendezésű Eb utolsó középdöntőmeccsén. A debreceni diadal az elődöntőhöz már kevés volt, ahhoz viszont elég, hogy a csapat pénteken az ötödik helyért mérkőzhessen a franciákkal.

Még szerda délután is az volt a beszédtéma a Főnix csarnok sajtóközpontjában, hogy két nappal korábban vajon miért nem találta meg az ellenszert a magyar válogatott a dánokkal szembeni meccsen a hét mezőnyjátékos elleni taktikára. Az orvosság alighanem az lett volna Jan Pytlick kapitány váratlan húzására, hogy a csapat – a létszámhátrány dacára – valamiképpen labdát szerez, és saját térfeléről a rivális üres kapujára célozza, vagy villámgyors középkezdésekkel operál, nem megvárva, amíg a „vészkapus” átadja a helyét hivatásos kolléganőjének. Persze jön a replika: mondani könnyű… Ez így van, csakhogy a spanyolok tegnap meg is mutatták, mi a teendő, amikor a dánok az új módszerrel próbálkoznak, s fölényes győzelmükkel a legjobb négy közé meneteltek, miközben a magyar játékosok már régen megbarátkoztak a gondolattal: számukra oda az elődöntő esélye.

Debreceni páros: Tóth és Mörk
Debreceni páros: Tóth és Mörk
Czeglédi Zsolt / MTI

Az utolsó középdöntő-mérkőzés előtt az volt a nagy kérdés: vajon a részsiker (győzelem esetén csoport harmadikként fellépési lehetőség az ötödik helyért a fővárosi Papp László arénában) valódi ösztönzést jelent-e a társaság számára, vagy úgy van vele mindenki, hogy ez a hajó már elment? Mivel Németh András szakvezető az Eb kezdete előtt azt mondta, akkor lesz elégedett, ha csapata mindhárom magyarországi helyszínen szerepelhet (vagyis előzetesen az első hat hely valamelyikének megszerzését tartotta elfogadható eredménynek), az edző tervének megvalósítását elvben akár komoly tétnek is tekinthette az együttes. Annak tudatában meg pláne, hogy a debreceni zárónapra rendelt Norvégia – az Eb egyetlen veretlen garnitúrája, egyben topfavoritja – 2005 óta sorozatban hatszor verte el a magyarokat világversenyen, s nem is akárhogyan: átlagban tizenkét és fél gólos különbséggel…

Aztán alighogy útjára indult a labda, már le is vonhattuk az első következtetést: a biztos csoportelső vetélytárson a legkevésbé az látszik, hogy le akarná „fürödni” a számára indifferens mérkőzést. Olyannyira nem, hogy a negyedik percben már 4:1-re vezetett az északi különítmény, s a folytatásban is biztosan őrizte előnyét a húzd meg, ereszd meg játék közben: a skandinávok rendre elmentek három góllal, hogy aztán a magyarok közelítsenek, majd megint kezdődött az egész elölről.

De csak 11:8-as norvég vezetésig, mert akkor bátor és hatékony kézilabdára váltott a vendéglátó, a norvégok pedig – mintha valami hirtelen góliszonyt előidéző vírus terjedt volna köztük – képtelenek voltak a megint remeklő Kiss Éva kapujába találni. Tíz percig nem lőtt gólt az ellenfél, eközben a másik oldalon hétszer is ki kellett szedni a labdát a hálóból, azt meg külön vastaps kísérte, hogy Bulath Anita az első felvonás utolsó másodpercében vágta be a tizenötödiket (15:11).

Sajnáltuk, hogy az előzmények alapján szinte hihetetlen periódust megszakította a szünet, de aztán elillant a bosszúság, mert a tiniklasszis Tóth Gabriella és társai ott folytatták, ahol a pihenő előtt abbahagyták. Vagy még inkább ott… Újabb tíz perc múltán már féltucatnyi góllal vezettek (21:15), s – milyen a sport? – ezúttal még az is sikerült, aminek a fizika törvényei szerint nem kellett volna. Az igazi örömkézilabda vége 29:25 lett, s most bánhatjuk csak igazán a spanyolok ellen felöltött zakót, mert a két azonos pontszámmal záró együttes között ez döntött – nem honfitársaink javára… Az elődöntőben a norvégok a svédekkel, a montenegróiak a spanyolokkal találkoznak, s a siker nyomán a magyar válogatott játékosainak sem kell a tribünön ücsörögniük: szintén pénteken, délután fél négytől a franciákkal mérkőznek az ötödik helyért.

Középdöntő. I. csoport (Debrecen): Magyarország–Norvégia 29:25, Románia–Lengyelország 24:19, Spanyolország–Dánia 29:22. A végeredmény: 1. Norvégia 8 pont, 2. Spanyolország 6, 3. Magyarország 6, 4. Dánia 5, 5. Románia 5, 6. Lengyelország 0.

II. csoport (Zágráb): Montenegró–Svédország 30:29, Németország–Szlovákia 36:22, Franciaország–Hollandia 20:18. A végeredmény: 1. Montenegró 8, 2. Svédország 7, 3. Franciaország 7, 4. Hollandia 5, 5. Németország 3, 6. Szlovákia 0. (Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.