Győri kosarastragédia: a labda pattog tovább...

A tragikus buszbaleset után egyetlen ép játékosa van jelenleg a magyar bajnokságban az előző évadban ezüstérmet szerző győri női kosárlabdacsapatnak: Daniella Diamant, az amerikai-izraeli center. Ő már el is kezdte a felkészülést: edz.

– Van hová visszajönniük azoknak a ma még kórházban ápolt játékosoknak is, akik csupán hetek vagy hónapok múlva csatlakozhatnak hozzánk – mondta Fűzy András, az egylet társadalmi elnöke, aki saját unokatestvérét, Fűzy Ákos trénert is gyászolja... Az elöljáró szerdán délután jelentette be a hajnali órákban meghozott döntést: a csapat együtt marad, indul a magyar bajnokságban és az Euroligában, a hamarosan kezdődő Közép-európai Ligától viszont visszalép.

Győr napok óta gyászolja a múlt szombaton Vitnyéd környékén történt szerencsétlenség halálos áldozatait. A soproni edzőmérkőzésre tartó együttes busza ütközött egy Ladával, amelyik áttért a vele szemközti sávba. A baleset nyomán Tapodi Péter klubigazgató a helyszínen meghalt, Fűzy Ákos szakvezetőt ott még sikerült újraéleszteni, elszállították a győri kórházba, ám nem tudták megmenteni az életét. Burdi Szabolcs masszőr súlyos sérülésekkel a szombathelyi kórházban gyógyul, fölébresztették a mélyaltatásból, de fájdalmai miatt ismét elaltatták, állapota biztatóan javul. A szerb Natasa Kovacsevics lábát térden alul amputálták. Édesapja szinte folyamatosan vele van, s több, Győrben sportoló társa – például Szasa Sztevanovics, a futballgárda kapusa vagy a kézilabdázó Katarina Bulatovics – rendszeresen látogatja – Kovacsevicsre játékosként sajnos többé nem számíthatunk – mondta szomorúan Fűzy.

Az egyesület orvosai készítettek egy szakmai prognózist arról, hogy előreláthatólag ki, mikor kezdheti el az edzéseket. A könnyű sérülteknek két hetet kell kihagyniuk, de például Koch Dóra, aki a csuklóját törte, csupán két hónap múlva veheti kezébe a kosárlabdát, a győri nevelésű Tullner Evelin pedig ebben a szezonban már nem csatlakozhat a többiekhez.

A várost megrendítette a tragédia, a baleset után sokan egész éjszaka mécsesekkel virrasztottak Fűzy Ákos és Tapodi Péter fényképe mellett. Bankszámlát is nyitottak, hogy az adakozók hozzájárulhassanak a két sportvezető családjának megsegítéséhez, valamint a sérültek rehabilitációjának költségeihez. A jövő hét végén tornát rendeznek az áldozatok emlékére: a Szpartak Moszkva, az európai sztárgarnitúrák egyike saját költségén vesz részt a nemzetközi rendezvényen.

A győriek szakmai munkáját az eddig is a klubnál dolgozó Szentendrei Áron edző, valamint Barthalos István erőnléti tréner irányítja. Fűzy András úgy véli, csak a tapasztalatok döntik el, szükség lesz-e a szakmai stáb megerősítésére. A klubelnök elárulta: irányító játékost szerződtetni akarnak, de csak december végéig.

Az eddigi információk szerint a frontális ütközésért felelős 70 éves K. Mihályt a rendőrség őrizetbe vette, az ügyészség lakhelyelhagyási tilalmat kért, ám a bíróság első fokon szabadlábra helyezte a férfit. Az illetékesek figyelembe vették, hogy büntetlen előéletű emberről van szó, akit lelkileg is megviseltek a történtek, maga is súlyosan megsérült, s hosszú kórházi ápolás várhat rá. A szökés veszélye tehát nem áll fenn. A határozat nem jogerős, az ügyész fellebbezett.

Tapodi Pétert péntek délután négykor búcsúztatják Győrött a szabadhegyi temetőben, majd később, szűk családi körben helyezik végső nyugalomra.

– A labda azonban pattog tovább – jelentette ki Fűzy András, a megviselt sportvezető. Mint megjegyezte: – A kosarasok lelke és pályafutása miatt folytatnunk kell a játékot...

Győr, 2013. szeptember 7.
Mécsesek égnek a Kapuvárnál történt halálos buszbaleset áldozatainak emlékére a győri egyetemi sportcsarnok bejáratánál 2013. szeptember 7-én. Súlyos közúti balesetet szenvedett a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapatát sz
Győr, 2013. szeptember 7. Mécsesek égnek a Kapuvárnál történt halálos buszbaleset áldozatainak emlékére a győri egyetemi sportcsarnok bejáratánál 2013. szeptember 7-én. Súlyos közúti balesetet szenvedett a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapatát szállító autóbusz Kapuvár és Vitnyéd között. A szerencsétlenségben Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző életét vesztette. A balesetnek - a halálos áldozatok mellett - 15 sérültje van. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.