Good-bye, Jackson mester!

Már-már megalázó, 4:0-ás vereség a Nyugati főcsoport elődöntőjében, 122:86-os fiaskó a zárótalálkozón, és ha ez nem volna elég: 35 ezer dolláros (6,44 millió forintos) büntetés a bíró sporttársak ténykedésének előző napi bírálatáért: aligha így képzelték a szurkolók Phil Jackson búcsúját.

 S nyilván ő maga sem így tervezte. A Los Angeles Lakersnek, az észak-amerikai profi kosárlabdaliga címvédőjének a trénere kényszeredett mosollyal távozott vasárnap a pályáról, miután a Dallas Mavericks esélyt sem hagyva verte ki csapatát. A hatvanöt éves mester már korábban bejelentette: az évad végén távozik, és nemrégiben ennek megfelelően köszönt el a New York-i Madison Square Gardentől, játékosként elért sikerei – köztük két NBA-győzelem – színhelyétől is.

„Phil Jacksont az NBA mindenkori tíz legnagyobb edzője közé választották, de azt lehet mondani: egyszerűen a legnagyobb volt” – írta Amerika „Képes Sportja”, a Sports Illustrated. Trénerként tizenegy ligagyőzelemben játszott főszerepet, lekörözve a legendás Red Auerbachot: hatot a Chicago Bullsszal, ötöt a Lakersszel ért el. Senki, aki több szezonon át edzősködött az NBA-ben, nem érte el 70,4 százalékos győzelmi statisztikáját (ahogyan a rájátszásokban produkált 68,8 százalékos teljesítményét sem.)

Két méter három centire nőtt, rendkívül hosszú karokkal; ez ugyan előny a sportágban, de sokak nevét e paraméterek dacára sem jegyzik. Mi volt hát Jackson titka? Az egyik a meditáció, a keleti filozófia lehet („Zen mesternek” is hívták emiatt), a másik pedig az, hogy szüntelenül követelt, követelt és követelt.

„Olyan volt, mint apám fehérben. Ha valami rendkívülit vittem véghez, csak ült, és azt mondta: S akkor most mi van?! Nem hagyta, hogy szem elől tévesszem, amire összpontosítanom kell. A nyakamon maradt. Nekem ez tetszik, mert erre van szükségem” – mondta edzőjéről neves játékosa, Shaquille O’Neal. Eközben nem akart folyton uralkodni. „Engedte, hogy én is hozzátegyek az egészhez valamit, és szerettem benne ezt. Egyesek úgy vannak vele: én vagyok az edző, az enyém a hatalom! Philt ez nem jellemezte” – említette segédje, Brian Shaw.

Mindennek most, úgy tetszik, vége, ahogyan nem látjuk egy darabig a pályán Kobe Bryantet, Lamar Odomot sem. Lezárult egy korszak: goodbye, Jackson mester!

Az NBA hatodik legértékesebb csapata, a Dallas Mavericks pedig már a főcsoportdöntőben van, ahol az Oklahoma City Thunder– Memphis Grizzlies párharc győztese lesz az ellenfele.

Los Angeles Lakers head coach Phil Jackson questions an official during Game 4 of the NBA Western Conference semi-final basketball playoff against the Dallas Mavericks in Dallas, Texas May 8, 2011. REUTERS/Mike Stone (UNITED STATES - Tags: SPORT BASK
Los Angeles Lakers head coach Phil Jackson questions an official during Game 4 of the NBA Western Conference semi-final basketball playoff against the Dallas Mavericks in Dallas, Texas May 8, 2011. REUTERS/Mike Stone (UNITED STATES - Tags: SPORT BASKETBALL)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.