Glasgow Rangers: Csődbe húzva

Súlyos csapást mért a világ legtöbb – ötvennégy – bajnoki címével büszkélkedő Glasgow Rangersre őfelsége adó- és vámhivatala. A futballcsapatok iránt a múltban meglehetős engedékenységet mutató intézmény az első menetben kilencmillió font elmaradt adóbefizetést követel az 1872-ben alapított klubtól.

Ez azonban semmi ahhoz a lehetséges – immár végzetesnek tetsző – lépéshez képest, amellyel a hatóság egyelőre csak fenyegetőzik. Az adófelügyelők számításai szerint a Rangers további 50 millió, de akár 75 millió fonttal is tartozik, mert az alkalmazottaknak járó kifizetéseket (2001 és 2010 között) olyan csalafinta konstrukcióban folyósította, hogy csak minimális adót kelljen leszurkolni. A klub fizetési kötelezettségéről rövidesen adóügyi döntőbíróság határoz.

A Rangers a hét elején a bíróságon kérelmezte csődbiztosi felügyelet alá vételét. Amint kinevezték a csődgondnokot, a Duff and Phelps pénzügyi tanácsadó irodát, a skót Premier Liga elkerülhetetlenül tíz pontot levont a glasgow-i kékektől. Ezzel a Rangers tizennégy pontos hátrányba került örök riválisával, a Celtickel szemben, ám még így is kilenc ponttal jobban áll, mint a harmadik helyezett Motherwell, azaz változatlanul indulhat a BL-ben.

A Premier Liga közleménye „a skót futballhistória szomorú fejleményének” nevezi a történteket. A Rangers az edinburghi Hearts után a második nagy múltú skót csapat, amely ebben az évadban súlyos anyagi nehézségekbe ütközött, de több más együttes is csak egyik napról a másikra él.

Szombat délután háromkor a Rangers a Kilmarnockot fogadja. A Duff and Phelps cég bízik abban, hogy a rendelkezésre álló tíz munkanapon belül megtalálja a túléléshez szükséges pénzügyi konstrukciót. A Rangers volt igazgatója, Paul Murray megpendítette: kész lenne átvenni a megrogygyant klubot, hacsak a jelenlegi tulajdonossal, Craig Whyte-tal nem kell üzletelnie. A mentőakció esetleges kudarcát az egész skót első osztály megérezné. Az SPL nemrégiben kötötte meg a tévéközvetítésekre vonatkozó, a nyáron életbe lépő, öt év alatt 80 millió fontot érő új szerződést, melynek feltétele, hogy mind a Rangers, mind a Celtic szerepeljen a ligában. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.