Futballaréna: lesz másik?

Ahhoz képest, hogy az úgynevezett Nemzeti Aréna felépítésével kapcsolatban több, konkrétumnak tetsző információ is elhangzott, e pillanatban legföljebb annyi biztos: terv van. Pontosabban „csak” tanulmányterv, amely még a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogának elnyerését célzó magyar pályázathoz készült.

E projekt a Fehér úti, 6,6 hektáros állami területre álmodott negyvenötezres létesítményt, hogy aztán az UEFA illetékesei újfent ne „ide” ítéljék a kontinenstornát. Az MLSZ – egy parlamenti elszólás nyomán közzétett – elképzelése mindenesetre a Fehér útra vizionálja a harmincezres Nemzeti Arénát; az építkezés a szövetség által fölkért IMG sportmarketingcég szerint tizenegy és félmilliárd forintot emésztene fel, és 2010-re készülne el. Az IMG amúgy vizsgálta az utóbbi évtizedben – ilyen-olyan oldalról és megfontolásból – már legalább tucatszor „átépített-dózerolt” Puskás Ferenc stadiont, ám a vállalat úgy látta: a beruházás itt aligha térülne meg. 

Időközben – különféle „szinteken” – új verziók is napvilágot láttak; szóba került például, hogy a Vasas Fáy utcai, illetőleg az FTC Üllői úti sporttelepén húzzák föl a stadiont, amelyet aztán az MLSZ közösen használna az illető klubbal. E variáció annyiban logikus, hogy manapság – racionálisan – sok a „látogatatlan” létesítmény, s a költség/hasznosítás szempontjából sem mindegy, hány gazdája van a területnek.

Ugyanakkor amennyire az egyébként is építkezni kívánó Vasas fantáziát lát az ötletben, addig az FTC-nél – érdeklődésünkre – határozottan cáfolták a felröppent híreket. A ferencvárosi futballrészleg – tulajdonosának cégével, az Esplanade Real Estate Kft.-vel közösen – „saját beruházás keretében kívánja felépíteni a Ferencváros új stadionját, és nem tervez az MLSZ-szel közös fejlesztést” – mondta Ganczer Gábor, a zrt. kommunikációs igazgatója. Más kérdés, hogy Gyenesei István szakminiszter szerint az állam „nincs elkötelezve” a Fehér út mellett, s nyitott arra, hogy az arénát a kőbányai helyszínen, a Fáy utcában vagy az Üllői úton építsék fel. (A Puskás stadion felújítására 2009-ben se lesz pénz.)

Elbert Gábor, az MLSZ főtitkára érdeklődésünkre azt mondta, hogy bár a szövetség tervei között továbbra is prioritást élvez a Fehér úti helyszín, gondot jelent, hogy az állam – augusztus óta – se igent, se nemet nem mondott a terület hasznosítására vonatkozó felvetésükre. Ezért – folytatta Elbert – az MLSZ körülnézett a fővárosban, hogy az adott feltételek mellett milyen más létesítmény jöhetne szóba. E tekintetben a Vasas-pályát jó alternatívának tartja, főként, hogy az angyalföldi terület a jövő év első felében a helyi önkormányzat tulajdonába kerülhet. Felvetésünkre, hogy a tizenegy és félmilliárdos beruházást valóban ön erőből oldaná-e meg az MLSZ, Elbert azt válaszolta: igen, az összeg pedig szponzoroktól, FIFA- és UEFA-támogatásból és saját pénzfelvételből jönne össze.

Schön József, a nevét viselő építész iroda ügyvezetője megkeresésünkre azt mondta: a Nemzeti Aréna kapcsán tanulmánytervet kértek tőlük, s azt – a korábbi, szintén általuk jegyzett terv alapján – el is készítették. Ennél több információval nem tudott szolgálni. Kérdésünkre, miszerint hol lenne az ideális helyszíne a sporttelepnek, Schön több szempontot is fölvetett. Például jó, ha van metró a közelben, továbbá sok parkoló a környéken. Utóbbi már csak azért is fontos, mert egy ötezer férőhelyes gépkocsitároló hozzávetőleg tizenkét hektárt ölel fel. Schön a Fehér utat és a volt Népstadiont alapvetően jó lehetséges helyszínnek tartja, de mivel egy-egy döntést sok minden befolyásolhat, nehéz „tutit” mondani.

Schön hozzátette: a projekt pénzügyi háttere sosem mellékes, főként most, a világválság közepette nem az. Egy nívós stadion fölhúzását az építész székenként 3000 euróra tette.

Budapest, 2005. május 23.
A Vasas Fáy utcai sporttelepe Budapesten.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Budapest, 2005. május 23. A Vasas Fáy utcai sporttelepe Budapesten. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.