Fülöp Mártonnak méltóbb emlékművet aligha állíthattak volna

Nehéz lenne vitatkozni Kovács Róbert kőbányai polgármester szavaival: „Emléket állítani sokféleképpen lehet, van, aki szobrot kap, másokról utcát, sőt várost neveznek el. De ahogy Fülöp Márton családja állít emléket Marcinak, az mindnél előbbre való, mert nemes, jótékony célt szolgál.”

A tavaly november 12-én tragikusan fiatalon elhunyt Fülöp Mártonnak, a 24-szeres válogatott kapusnak – aki a napokban, május 3-án lett volna 33 éves – méltóbb emlékművet valóban aligha állíthattak volna a családtagjai, barátai, szerettei: az édesapja, Fülöp Ferenc jelentette be a Fülöp Márton Alapítvány megszületését.

„Három cél vezérelt: a tehetséges fiatalok pályafutásának támogatása a sport által, az egészségügyi problémákkal küzdő, elsősorban daganatos gyerekek küzdelmének segítése, valamint a helyi oktatás felkarolása táboroztatás, tanulmányi versenyek, egyéb ingyenes programok által” – mondta az édesapa, az ismert játékosügynök, korábbi labdarúgó a kőbányai önkormányzat épületében tartott sajtótájékoztatón.

Hárman a négy kuratóriumi tag közül: Fülöp Ferenc, Király Gábor és Juhász Roland
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Fülöp Ferenc azt is bejelentette: hagyományteremtés céljával a nyáron tábort szerveznek Balatonarácson, ahol neves szakemberek oktatják az ifjú kapuspalántákat, valamint megalapítják a Fülöp Márton-kapusdíjat is, amelyet minden évben – egy volt és jelenlegi kapusokból álló szakmai testület döntése alapján – az NB I-es idényben a legszebb védést bemutató kapus kap majd meg. Az alapítvány továbbá támogatni kívánja a kőbányai Szent László Általános Iskolát is, a kerület felsős tanulóinak pedig elindítják a Tanuljunk másképp! tábort.

A Fülöp Márton Alapítványnak négy kuratóriumi tagja lesz: Fülöp Ferenc mellett dr. Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének elnöke, valamint Király Gábor és Juhász Roland, két válogatott labdarúgó, az egykori kapus barátai. „Tovább kell éltetnünk Marci emlékét. A tehetséggondozás azért kiemelten fontos, mert a sikerben harminc százalékban számít a tehetség és hetven százalék a munka – mondta Király Gábor. Juhász Roland pedig úgy fogalmazott: „Egy korosztály vagyunk Marcival, együtt indult a pályafutásunk. Sokan kételkedtek benne fiatalon, de én láttam rajta, mennyire elhivatott és milyen nagy hangsúlyt fektet a tanulásra is, ezért már akkor a példaképünk volt.”

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.