Forma–1: előrehozott finálé?

Az ellentétek majdhogynem antagonisztikusak: Jenson Button és a Brawn GP (valamint a brazil közönség) már e hét végén ünnepelne; a második helyen álló Rubens Barrichello, a harmadik Sebastian Vettel, továbbá Bernie Ecclestone és az idén bemutatkozó Abu Dhabi-futam szervezői két héttel eltolnák a bajnokavatást.

A nagyobb valószínűsége annak van, hogy már most vasárnap eldől: a Forma-1-es világbajnoki címet Brawn-pilóta szerzi meg, az pedig komoly pénzben fogadható, hogy az újonc csapat győz a konstruktőrök versenyében. (Mindössze egy pontot kell szereznie az istállónak Interlagosban ahhoz, hogy az utolsó futamon megelőzhetetlen legyen.)

„Matekozhatunk" is: Button már Brazíliában világbajnok, ha legalább a harmadik helyen ér célba; amennyiben ennél gyengébben teljesít, netán be sem fejezi a versenyt, ellenben Barrichello vagy Vettel nyer, akkor felértékelődik az ázsiai záró verseny.

Sóhajtozni már késő: ha Button nem kezdi ilyen parádésan az idényt - hét futam, hat győzelem -, vagy ha a Red Bull előbb ébred, sokkal izgalmasabb lenne a végkifejlet, így azonban már csak az egyéniben maradtak nyitott kérdések - azok sem éppen tenyérizzasztóak. (Bár... Tavalyelőtt, két futammal a vége előtt Lewis Hamilton előnye 17 pont volt Kimi Räikkönennel szemben, mégis a finn lett a világbajnok. Button pillanatnyilag 14 ponttal vezet Barrichello előtt...) Igazán nagy csata a konstruktőri harmadik helyért várható: a Ferrari mindössze két ponttal vezet a McLaren előtt. Változnak az idők: a rajt előtt még úgy volt, hogy a győzelmért csatázik majd a két óriás... Ami pedig a tavalyi és a tavalyelőtti világbajnok idei szereplését illeti, a brit jelenleg hatodik, a finn ötödik.

Bernie Ecclestone Forma-1-es főnök természetesen az Abu Dhabi-futam nézettsége miatt aggódik: egy tét nélküli verseny még akkor is közönségriasztó, ha premierről van szó. Az 5555 méteres, vadonatúj pályára a legolcsóbb háromnapos bérlet ára 500 amerikai dollárnál kezdődik: ez arrafelé nem éppen eget rengető összeg, ásítozásra azonban egy kicsit sok.

A világbajnoki pontverseny állása 2 futammal a vége előtt. Pilóták: 1. Jenson Button (Brawn GP) 85 pont, 2. Rubens Barrichello (Brawn GP) 71, 3. Sebastian Vettel (Red Bull) 69, 4. Mark Webber (Red Bull) 51,5, 5. Kimi Räikkönen (Ferrari) 45, 6. Lewis Hamilton (McLaren) 43, 7. Nico Rosberg (Williams) 34,5, 8. Jarno Trulli (Toyota) 30,5.

Csapatok: 1. Brawn GP 156, Red Bull 120,5, 3. Ferrari 67, 4. McLaren 65, 5. Toyota 54,5, 6. Williams 34,5.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.