Forma-1: eső, ütközés, dráma, Button

Jenson Button (McLaren) nyerte az Ausztrál Nagydíjat, a hibátlan teljesítménnyel első brit versenyző a bravúrral második Robert Kubicát (Renault), továbbá Felipe Massát (Ferrari), a bahreini győztes Fernando Alonsót (Ferrari), valamint Nico Rosberget (Mercedes) előzte meg. Lewis Hamilton (McLaren) behozta magát hatodiknak, a vele ütköző Mark Webber (Red Bull) kilencedik, az elején koccanó Michael Schumacher (Mercedes) tizedik lett.

Ahhoz képest, mennyi kritika érte az új szabályok miatt az F1-et, mosta aztán annyi előzés volt, hogy az több versenyre is elég lett volna.

A Virgin autói egy alkatrészcsere miatt a boxutcából rajtoltak, majd rögtön a start után a címvédő Button megtolta Alonsót, akinek kocsija megpördült, és csak a mezőny elhaladtával tudott ismét bekapcsolódni a küzdelembe.

Az esetnél megsérült Schumacher első szárnya, így a három év szünet után visszatért, hétszeres világbajnok német pilóta rögtön kiment a szerelőkhöz. Néhány másodperccel később, egy másik karambol miatt - Kobajasi (Sauber) kocsijáról leesett az első szárny, a japán "kizúgott", magával sodorva Nico Hülkenberget (Williams) - már a biztonsági autó is a pályán volt.

Az első kerékcseréket követően változatlanul az első rajtkockából rajtolt német Sebastian Vettel (Red Bull) haladt az élen. Egészen a 26. körig tartotta pozícióját, amikor is egy kanyarban fékhiba miatt kicsúszott a kavicságyba, feladta a versenyt. 

Button ugrott az első pozícióba, majd Kubica, Massa és a fantasztikusan felzárkózó Alonso következett. Utóbbiak egyre jobban leszakadtak a brit pilóta mögött, majd az 50. körben megérkezett a trió "nyakára" az elképesztő tempóban száguldó Hamilton és Webber. Az öttagú karaván gumijai egyre jobban elkoptak, így a sorrend nem változott, mígnem az utolsó előtti körben az Alonsót kétségbeesetten előzni próbáló Hamiltonba hátulról beleszállt Webber, és mindketten kicsúsztak.

Az élen Button magabiztosan autózott, és végül nagy különbséggel nyerte meg egymás után másodszor az Ausztrál Nagydíjat. (Az előző évadban Button az újonc Brawn GP színeiben állhatott fel a dobogó tetejére.) A futamot a filmsztár John Travolta intette le. Hamilton és Webber szépen behozta magát, Schumacher ezúttal sem tudott beleszólni az élboly csatájába.

A pontverseny élén változatlanul a bahreini nyitányon diadalmaskodó Alonso áll, mögötte Massa, majd Button következik.

A leggyorsabb kör Webberé volt 1:28,235 perccel.

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye: 1. Jenson Button (brit, McLaren), 2. Robert Kubica (lengyel, Renault), 3. Felipe Massa (brazil, Ferrari), 4. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 5. Nico Rosberg (német, Mercedes), 6. Lewis Hamilton (brit, McLaren), 7. Vitantonio Liuzzi (olasz, Force India), 8. Rubens Barrichello (brazil, Williams), 9. Mark Webber (ausztrál, Red Bull), 10. Michael Schumacher (német, Mercedes).

A pontverseny állása. Pilóták: 1. Alonso 37, 2. Massa 33, 3. Button 31, 4. Hamilton 23, 5. Rosberg 20, 6. Kubica 18, 7. Vettel 12, 8. Schumacher 9. Csapatok: 1. Ferrari 70, 2. McLaren 54, 3. Mercedes 29, 4-5. Renault, Red Bull 18-18.

Következik: Malajziai Nagydíj, Szepang (április 4.).

 

 

 

Az élen: Button...
McLaren Formula One driver Jenson Button of Britain leads Ferrari driver Felipe Massa of Brazil during the Australian F1 Grand Prix in Melbourne March 28, 2010. REUTERS/Mick Tsikas (AUSTRALIA - Tags: SPORT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.