FIFA-büntetés magyarellenes szurkolás miatt

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frank büntetést rótt ki a román szövetségre (FRF) annak nyomán, hogy "a román szurkolók nem viselkedtek megfelelően" a március 26-i amszterdami holland-román világbajnoki selejtezőn - közölte honlapján szerdán az FRF.

A találkozón a vendég drukkerek egy magyarellenes transzparenst feszítettek ki a nézőtéren.

A román szövetségnek 2000 svájci frank perköltséget is meg kell térítenie. A FIFA fegyelmi bizottsága egyben arra figyelmeztette a román tagszervezetét, hogy hasonló kihágások megismétlődése esetén súlyosabb szankciókkal kell számolnia.

A FRF tudatta, fellebbez a döntés ellen, mert úgy tartja, semmi nem történt, ami a fegyelmi eljárás elindítását és a büntetés kiszabását indokolná.

A román szurkolók magyarellenes megnyilvánulásai március 18-án kezdődtek, amikor a kolozsvári CFR és a bukaresti Rapid román bajnoki mérkőzésén a bukaresti csapat szurkolói magyar zászlót égettek a nézőtéren. Az ügy kapcsán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Mikó Imre jogsegélyszolgálata több fórumon is feljelentést tett, a román élvonalbeli bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga pénzbírságot szabott ki a Rapidra, az FRF pedig bocsánatot kért a magyar szövetségtől, míg a csendőrség bejelentette, hogy azonosította a zászlóégetőt.

Erre utalva a március 26-i, amszterdami Hollandia-Románia világbajnoki selejtezőn a román szurkolók az "egy rongyégetésért letartóztatnátok, miközben éveken keresztül mosolyogva tűrtétek az RMDSZ állampolitikává előlépett etnikai terrorizmusát" szövegű feliratot helyeztek el a nézőtéren. Az RMDSZ is, a Jobbik is panaszt tett a Román, az Európai és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél.

Március 22-én a magyar-román világbajnoki selejtezőt - amely 2-2-es döntetlennel zárult - zárt kapuk mögött rendezték meg a Puskás Ferenc Stadionban. A FIFA az Izrael elleni, augusztusi barátságos mérkőzésen történt rasszista megnyilvánulások miatt marasztalta el a magyar szövetséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.