Fergusonék is támogatják a bírólétszám növelését

Elégedettek az UEFA által bevezetett úgynevezett öt játékvezetős rendszerrel az európai élcsapatok szakvezetői - írja az MTI.

„Mindenki rendkívül pozitívan nyilatkozott erről a kísérletről. Michel Platini UEFA-elnökhöz hasonlóan a megkérdezett szakemberek is úgy gondolják, hogy amennyire csak lehet, humánusnak kell maradni" - mondta Andy Roxburgh, a futballszervezet technikai igazgatója a trénerekkel megejtett értekezlet végén, utalva arra is, hogy (főként a nyári dél-afrikai világbajnokságon látott hibák óta) a közvélemény és a szakma egy része mind hevesebben követeli a videobírói rendszer bevezetését. A FIFA - hasonlóan a sportág európai szövetségéhez - egyelőre hallani sem akar technikai eszközök alkalmazásáról, s ugyancsak az ítészek létszámának növelésében látja a „tévedések" kiszűrésének zálogát. (Mint emlékezetes, a közelmúlt legnagyobb vitát kiváltó esetei a vb nyolcaddöntőjében történtek, amikor a német-angol mérkőzésen Lampard jócskán a gólvonal mögé vágta a labdát, ám az uruguayi Larrionda továbbot intett, majd amikor az argentin-mexikói randevú első gólját Tevez erős lesről szerezte, ám Rosetti gólt ítélt.)

A mostani kétnapos összejövetelen olyan kiváló edzőkkel egyeztettek az UEFA illetékesei, mint Sir Alex Ferguson (Manchester United), Josep Guardiola (Barcelona), Felix Magath (Schalke), Jose Mourinho (Real Madrid), valamint Claude Puel (Lyon). A szervezet szakértői arról is tárgyaltak a trénerekkel, hogy - kedvező fogadtatás esetén - eltörölnék azt a szabályt, amely szerint az „egálra" végződő párharcok összesítésében az idegenben szerzett több gól dönt, ám ezt a fölvetést edzők elutasították, így várhatóan minden marad a régiben.

Mint ismert: a most zajló szezonban a Bajnokok Ligája- és az Európa Liga-mérkőzéseken, továbbá az Eb-selejtezőkön is öt játékvezető tevékenykedik a pályán: a főbíró mellett négy asszisztens követi az eseményeket, közülük ketten az alapvonalon helyezkednek el, s kizárólag a 16-oson belüli eseteket figyelik. A szisztémát a múlt kiírásban az UEFA Kupát fölváltó Euró­pa Liga-meccseken tesztelték.

 

Kapitális bíróhiba az idei vb-n: Lampard meg nem adott gólja. Öt játékvezetővel elkerülhető?
Sohasem volt gól. Hiába került Neuer kapujába a labda...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.