Fent van Észak

Norvégia válogatottja nyerte a magyar, horvát közös rendezésű női kézilabda Eb-t, miután a Papp László Sportarénában 28:25-re legyőzte a spanyol együttest. A skandinávok ezzel történetük hatodik kontinensbajnoki aranyát ünnepelhették.

„Talán túl drágán árultuk a belépőket, nyugat-európai árak voltak egy kelet-európai országban" – ismerte el Vetési Iván, a hazai szövetség elnöke az Eb zárónapi meccseit megelőzően, s a dicséretesen önkritikus elöljáróval nincs miért vitatkozni. Talán ez volt a tegnap befejeződött, kéthetes esemény szervezésével kapcsolatban az egyetlen – igaz, nem elhanyagolható jelentőségű – negatívum, arról tudniillik igazán nem az organizátorok tehetnek, hogy a magyar csapatra gondolva rendre a mesék világa jutott eszünkbe, amennyiben „hol volt, hol nem volt..."

Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

A hatodik helyen végző, s meglehetősen hektikus teljesítményt nyújtó együttes tagjai tegnap a lelátóról nézték előbb azt, hogy a svédek két góllal legyőzik a címvédő montenegróiakat a harmadik helyért rendezett találkozón, majd azt, hogy a spanyolok négy góllal is elhúznak a norvégokkal vívott döntő első félidejében (7:3). Előbb Cabral, majd az FTC-ben játszó Pena brillírozott az ibériai társulatból, amelynek játékára a skandinávok sokáig nem találtak orvosságot, de a felvonás hajrájában feljavult az északiak védekezése, s ennyi már elegendő volt ahhoz, hogy újra élessé váljék a meccs (12:10).

A tetejébe a térfélcserét követően már az első Eb-diadalukra készülő spanyolok futottak az eredmény után: Löke és társai hamar egyenlítettek, s újabb negyedóra múltán 24:20-ra megléptek. A folytatásban újabb csavar már nem szerepelt a dramaturgiában (bár a déliek feljöttek egy gólra), így a norvég kézilabdázók számára megszokott véget ért az Európa-bajnokság (28:25): történetük során immár hatodszor állhattak az emelvény tetejére. A montenegróiakat pedig legföljebb az vigasztalhatta: a 2008-as, hasonló szereposztásban vívott Eb-döntőhöz képest rengeteget javultak, tekintve, hogy akkor tizenhárom góllal kaptak ki ellenfelüktől.

Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

A kis öröm is öröm, ráadásul – amint az köztudomású – az ezüst is szépen csillog. Mi például mit nem adnánk érte.

Magyar játékos egyébként nem került be  az Európa-bajnokság all star-csapatába. A torna legjobbjának a svéd Isabelle Gulldent választották meg. A posztonkénti kiválasztottak; kapus: Silje Solberg (norvég), jobbszélső: Carmen Martín (spanyol). jobbátlövő: Nora Mörk (norvég), irányító: Kristina Kristiansen (dán), beállós: Heidi Löke (norvég), balátlövő: Cristina Neagu (román), balszélső: Maria Fisker (dán), védekező játékos: Sabina Jacobsen (svéd).

Vb-selejtező a szomszéddal

Az Eb vasárnapi mérkőzései előtt elkészítették a jövő decemberben Dániában rendezendő női világbajnokság európai selejtezőjének sorsolását. A magyar válogatott kedvező ellenfelet kapott: Németh András szakvezető csapatának vetélytársa a kontinenstorna előtt tizennégy góllal felülmúlt Ausztria lesz. A magyar együttes elkerülte a lehetséges legerősebb riválisok közül a szerbeket, az oroszokat és a horvátokat. A kvalifikáció „slágerpárosa" a német–orosz kettős. A 24 csapatos vb-n 11 hely jut Európának, ebből kilenc dől el a most kisorsolt párharcok során. Dánia rendezőként nem játszik selejtezőt, ahogyan az Európa-bajnok Norvégia sem. Az oda-visszavágós párharcok első meccseit 2015. június 6-án vagy 7-én, a visszavágókat 13-án vagy 14-én rendezik. (A magyarok a második mérkőzést játszhatják hazai pályán.)

A világbajnoki selejtező európai párharcai: Franciaország–Szlovénia, Németország–Oroszország, Szerbia–Románia, Hollandia–Csehország, Ukrajna–Lengyelország, Montenegró–Izland, Ausztria–Magyarország, Spanyolország–Szlovákia, Horvátország–Svédország.

 

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.