Feljutottak a magyar hokisok!

Feljutott a világ 16 legjobbja közé a magyar jégkorong-válogatott, miután 2-1-re legyőzte a házigazda lengyel csapatot a krakkói divízió I/A világbajnokság szombati zárómérkőzésén. A magyarok 2008 után történelmük során másodszor kerültek fel az elitbe, amelynek vb-jét jövő májusban rendezik Szentpéterváron és Moszkvában.

A magyarok várták előnyösebb helyzetből a fontos összecsapást, a házigazdának alapjátékidős sikerre volt szüksége a feljutáshoz. Az arénában több mint 15 ezren szorongtak, sokan kint rekedtek, ők nem kaptak jegyet. A hazaiaknak közel 11 ezren, a vendégeknek 4000 ezren drukkoltak. A hangulat fantasztikus volt, a két tábor békében buzdította kedvenceit. Még az óriáskivetetőn magyar és lengyel nyelven ott virított a "lengyel-magyar két jó barát" felirat. A bemelegítés után, a meccs előtt egy petárda robbant a csarnokban, és a szervezők jelezték, ha még egy ilyen eset történik, kiürítik a létesítményt.

Magyar mezőnyfölényben telt el az első harmad, sok volt a lövés, de igazán komoly helyzet kevés akadt. Hári kísérlete centikkel kerülte el a jobb oldali kapuvasat. Rajnának pedig akkor kellett izgulnia, amikor a kapusbotja beakadt a hálóba, és így akár kiszolgáltatott helyzetbe is kerülhetett volna.

Sebők veszélyes lövése és Odrobny bravúros védése vezette be a második harmadot, majd Zapalát állították ki, később pedig Kalinowskit, de mindkét emberelőny kimaradt, pedig Magosi és Kovács is betalálhatott volna. Ahogy kiszabadult a szorításból a lengyel válogatott, létszámfölényhez jutott Kiss kiállítása miatt.

A záró harmad magyar góllal indult. Banham felsősarkos lövését Odronby még kiütötte, ám a kipattanót Hári bevágta a léc alá. Emberelőnyben nőhetett volna a különbség, de így sem reménykedhettek a hazaiak a fordításban, inkább az ő harmadukban folyt a játék. Ahogy fogyott az idő, a lengyelek iramot váltottak, és elérték, hogy Sebőköt kiállították. Erre Sofron ugorhatott ki, de lábbal védett a kapus. Aztán Rajna pillanatai következtek, fantasztikusan védett. Sarauer is eldönthette végleg a feljutás kérdését, Odrobny szintén parádézott.

A hajrában levitték kapusukat a kényszer alatt játszó lengyelek, és 3:08 perccel a vége előtt Bryk távolról, takarásból betalált. Maradt izgalom a végére, mert megint lement a hazaiak kapusa, majd az időmérővel akadtak gondok. A végén Szirányi Bence üreskapus góllal lőtte be a csapatot az élvonalba.

A játékosok maximálisan tudatában voltak annak, hogy miért jöttek Krakkóba - nyilatkozta az ünneplés közben az MTI-nek Rich Chernomaz szövetségi kapitány. - Rászolgáltak arra, hogy jövőre a világ legjobbjai között játszhassanak. Az első edzőtábor első másodpercétől a lengyel meccs utolsó pillanatáig maximálisan figyeltek. Büszke vagyok rájuk.

Eredmény, 5. forduló:

Magyarország-Lengyelország 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)
----------------------------------------------
gól: Hári (42.), Szirányi (60.), illetve Bryk (57.) 


Korábban:

Kazahsztán-Olaszország 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)
Japán-Ukrajna 3-1 (0-0, 3-1, 0-0)

A végeredmény:
1. Kazahsztán 15 pont
2. Magyarország 12
---------------------
3. Lengyelország 6
4. Japán 6
5. Olaszország 5
---------------------
6. Ukrajna 1

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött.

A kazah és a magyar válogatott a jövő májusi, szentpétervári és moszkvai elit vb-n szerepelhet, míg az ukrán csapat 2016-ban a divízió I/B-ben játszik

 

 

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.