Farkasok a Lázadókkal: jön a magyar szuperdöntő

A magyar állam az idén először támogatja az amerikaifutballt, kemény két és fél millió forinttal. A sportág köszöni szépen, fejlődik. A hazai bajnokság döntőjére ezúttal is nézők ezreit várják.
Huszonhárom csapat, több mint kétezer igazolt játékos: az amerikaifutball mind több magyarországi városban hódít. A hét végén rendezik a sportág legnagyobb hazai ünnepét, a kiemelt magyar bajnokság (HFL, Hungarian Futball League) döntőjét. Méghozzá a Docler Wolves és az Újbuda Rebels részvételével.
Kép a tavalyelőtti döntőről, amikor a Wolves lett a bajnok
Kép a tavalyelőtti döntőről, amikor a Wolves lett a bajnok
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Szoros bajnoki sorozat után izgalmas döntőre lehet számítani – mondta Boda Gábor, a MAFSZ (Magyar Amerikai Futball Szövetség) elnöke a Klauzál téri EndZone pubban tartott beharangozó sajtótájékoztatón.

Az újbudai Lázadók együttese első alkalommal került a fináléba, a korábban Budapest Wolves néven futó Farkasok csapata hetedszer játszik döntőt. A Wolves eddig ötször nyert, csupán tavaly – fordulatos, sok pontot hozó meccsen – szenvedett vereséget a Budapest Hurricanes csapatától.

– A döntő nem csak a pályán zajló játék miatt lesz érdekes esemény – mondta Galambos Ádám, a Touchdown Magazin főszerkesztője, jelezve, hogy ezúttal sem marad el a látványos körítés. Grátz Vilmos, a MAFSZ elnökségi tagja is azt hangsúlyozta, hogy reményei szerint a szervezés is méltó lesz a magyar ligához.

Az amerikai sportszergyártó cég által támogatott finálé, az Under Armour HFL-döntő november 15-én, szombat délután kettőkor kezdődik a BVSC-Zugló Szőnyi úti pályáján. Praktikus információkkal a szövetség honlapja (mafsz.org) szolgál. Két évvel ezelőtt a BKV Előre otthonában rendezték a döntőt. Zsúfolásig megtelt a lelátó, végül lezárt területeket is megnyitottak a nézők előtt. A szervezők most jobbnak látták, ha visszatérnek a korábbi helyszínre, a nagyobb befogadóképességű Szőnyi útra.

Karim Trabelsi, az Újbuda Rebels, illetve Kovács István, a Docler Wolves edzője kérdésünkre elmondta, hogy – bár a sportágban kezdenek feltünedezni a szponzorok és némi bevétel az egyszázalékos adófelajánlásokból is érkezik – a költségek mintegy kilencven százalékát a csapatok és a játékosok maguk teremtik elő. Vagyis fizetnek azért – és nem is keveset –, hogy űzhessék a sportágat. Az önkormányzatok többségétől is kevés segítséget kapnak az együttesek, vagy éppen semmit.

Lassan azonban változik a sportág megítélése. Boda Gábor, a MAFSZ elnöke elmondta, hogy megtört a jég, a szövetség ebben az évben először állami támogatást kapott. Még nem egy vagyont: két és fél millió forintot.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.